Rate mai mici la creditele in franci elvetieni!

16-03-2009 00:00


Romanii vor avea de platit mai putini lei atunci cand isi vor achita ratele de la banca. Si asta nu pentru ca institutiile financiare romanesti ar fi redus dobanzile, ci pentru ca Banca Nationala a Elvetiei a depreciat francul de teama recesiunii.

Recesiunea, plus perspectiva deflatiei, a determinat Banca Elvetiei sa reduca dobanda de politica monetara si sa faca interventii in piata valutara, considerand ca francul elvetian este prea tare, prea intarit si asta aduce deservicii economiei.
Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank

In doar cateva zile, francul elvetian a coborat rapid cu mai bine de 10 bani. Aceasta scadere se va resimti direct in ratele celor care au luat imprumuturi in aceasta moneda. Si care nu sunt putini, pentru ca unele banci au acordat peste 80% dintre creditele imobiliare in franci elvetieni.

Cine a luat, de exemplu, un credit in august 2007, l-a luat cu mai putin de doi lei pentru un franc, iar acum il plateste cu 2,78 lei. Vestea buna este ca lucrurile se opresc aici, pentru ca Banca Nationala a Elvetiei a anuntat ca nu va mai permite o intarire a francului.

Reprezentantii Bancii Elvetiei se asteapta ca anul acesta economia tarii sa scada cu 2,5 - 3%.

VIDEO PROTVPLUS.RO