"Prima casa": au dat avans, dar tremura la gandul ca-si vor pierde banii

28-08-2009 00:00

Este vorba despre cei care au dat o parte din suma proprietarului pentru cumpararea unei locuinte, dar nu au primit repede aprobare de la banca pentru imprumut.

Sute de oameni sunt in aceasta situatie si declara ca desi au depus dosarul cu o luna si jumatate in urma, n-au nici acum un raspuns.

Presedintele Fondului de Garantare recunoaste ca sunt probleme cu avansurile date pentru cumpararea Primei Case. Si ii sfatuieste pe oameni sa prevada in antecontract un termen cat mai lung pentru plata locuintei catre proprietar.

Oficialii spun ca au discutat cu prim-ministrul pentru a gasi o solutie ca acel contract de antevanzare cu vanzatorul sa aiba cel putin 45, 50 de zile marja.

S-a dovedit insa ca nici 45 de zile nu sunt de ajuns pentru ca exista cazuri in care oamenii au depus dosarul de o luna si jumatate si nu au un raspuns. Iar avansurile ajung si la 12.000  de euro. Sesizarile au ajuns si la premier care spune ca dosarele sunt plimbate intre banca si Fondul de Garantare.

Saptamana viitoare vor fi convocati reprezentantii tuturor bancilor si se va incerca modificarea procedurilor, astfel incat dosarele sa fie rezolvate mai repede.

Pana in prezent au fost depuse 1500 cereri dintre care peste 1200 au fost aprobate. Cele mai multe insa pentru locuinte vechi, ceea ce inseamna ca obiectivul programului de a incuraja constructia de locuinte noi este deocamdata ratat.

 

Tags: prima casa,


VIDEO PROTVPLUS.RO