Portugalia apasa butonul de panica! Zona euro se clatina


Ultimul update: Miercuri 02 Mai 2012 15:33
Data publicarii: Marti 16 Noiembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice
Euro

Ministrul de externe din Portugalia lanseaza ideea iesirii tarii din zona euro pentru a-si rezolva problemele. Deocamdata, guvernul de la Lisabona nu reuseste sa atraga de partea sa o majoritate confortabila in Parlament, pentru planul anti-criza.

Seful diplomatiei portugheze, Luis Amado, a declarat recent pentru saptamanalul Expresso ca toate fortele tarii, atat cele de la putere, cat si cele din opozitie, trebuie sa se uneasca pentru ca altfel statul nu va putea trece prin aceasta situatie extrema, scrie Reuters.

Increderea investitorilor in economia portugheza este la pamant in ultimele saptamani, trasa in jos si de ingrijorarile ce privesc Irlanda.

In acest moment, primele de risc ale Portugaliei sunt la cel mai inalt nivel atins de la adoptarea euro incoace. Situatia din tara arata din ce in ce mai rau, mai ales ca guvernul socialist, de la Lisabona, care a elaborat bugetul de austeritate pe 2011, nu are o majoritate in Parlament. Trebuie sa ii convinga pe social-democrati sa sprijine proiectul, dar situatia nu este simpla deloc.

Votul final va avea loc pe 24 noimebrie, iar pana atunci investitorii nu misca nimic pe piata portugheza, unde totul pare ca se duce e rapa.

Planul de austeritate este unul foarte ambitios, iar masurile luate, unele foarte nepopulare, avand in vedere ca bugetul se bazeaza pe un deficit limitat la 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB) anul viitor, fata de o estimare de 7,3% in acest an si 9,3% pe anul trecut.

Cu toate acestea, problemele bugetare ale Portugaliei nu sunt nici pe departe la fel de mari ca ale primelor doua state, insa riscul major este acela care situeaza tara pe locul al treilea in ordinea unei eventuale contagiuni a crizei bugetare, dupa Grecia si Irlanda.

Zona euro si UE nu vor supravietui daca problemele bugetare nu se rezolva

Sursa: Pro TV

Portugalia evita o criza politica printr-un acord asupra bugetului pe 2011
Europa, impartita in doua: incendii teribile si inundatii devastatoare
Portugalia parjolita. Peste 1000 de focare de incendii in intreaga tara
VIDEO PROTVPLUS.RO