Paradisurile fiscale, solutia afaceristilor romani de a scapa de impozite

Ultima actualizare: 29-04-2012 10:04

Gandul ca impozitele s-ar putea mari ii face pe tot mai multi romani sa-si mute afacerile in faimoasele "paradisuri fiscale". Adica in tari unde poti sa platesti impozit zero in mod legal.

Cererile de infiintare pentru astfel de firme, numite off-shore, au crescut cu pana la 50% in 2010. Si nu este vorba numai despre companii care se muta intr-un astfel de paradis. Intalnim chiar si persoane fizice, in special avocati, arhitecti sau artisti.

In Romania functioneaza multe firme specializate in infiintarea unor companii off-shore in paradisuri fiscale. Si niciuna nu duce lipsa de clienti.

Paradisurile fiscale sunt tari in care infiintarea unei firme si pastrarea ei costa foarte putin, iar impozitele sunt zero, daca faci afaceri doar in afara statului respectiv. Multe dintre ele sunt in Uniunea Europeana.

Spre eexemplu, in Cipru infintarea unei companii variaza intre 3000 si 3.500 de euro. Mentinerea unei astfel de companii variaza intre 800 si 1.500 de euro anual.

Cresterea impozitelor pentru persoanele fizice a marit interesul pentru firmele off-shore din paradisurile fiscale. O eventuala crestere a impozitarii va accelera exodul spre paradisuri fiscale, iar statul va pierde si mai multi bani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO