Leul se apreciaza! Rate mai mici, preturile produselor de import, la fel

18-12-2009 00:00


Euro

Moneda nationala a continuat sa se aprecieze in prima ora a sedintei interbancare de vineri, iar cursul pe piata interbancara a ajuns sub nivelul de 4,21 lei/euro, iar cel BNR a coborat la 4,2057 lei/euro, minimul ultimelor doua luni si jumatate.


Daca aveti credite in euro, veti lasa mai putini bani la ghiseul bancar, dar nu va ganditi la preturi mai mici la produsele de import de la raft. Pentru ca acestea sa scada este necesara o apreciere constanta a leului, de cel putin 30 de zile. Asta in conditiile in care 60% dintre produsele din Romania sunt de import.

In jurul orei 10:30, moneda unica era schimbata pe piata interbancara pentru 4,2025 - 4,2055 lei. La ora 13:00, transferurile se realizau la 4,2040 4,2060 lei/euro, scrie Mediafax.

Banca centrala a anuntat o rata inferioara celei de vineri la 4 decembrie, cand euro a fost cotat la 4,1981 lei/euro.

Leul a inceput sa se aprecieze semnificativ inca din debutul sedintei de joi, contrar evolutiei din regiune, pe fondul vanzarilor de valuta, impulsionate, posibil, atat de informatia privind desemnarea premierului, cat si de anunturile optimiste ale Fondului Monetar International si Comisiei Europene privind eliberarea urmatoarelor transe din imprumuturile acordate Romaniei.

"Miercuri nu am observat o interventie a BNR, ordinele mari de plata venind din partea jucatorilor straini. In schimb astazi (joi, n.r.) cred ca banca centrala nu a vrut sa lase leul sa se deprecieze dincolo de 4,23 lei/euro. Cel mai probabil, BNR incearca sa protejeze un anumit nivel al cursului sau sa transmita niste mesaje pozitive in piata", declara joi, potrivit Ziarului Financiar, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.


Citeste si: Pozitie-surpriza a BNR - Riscul mai mare este de apreciere a leului!

Sursa: Pro TV

Tags: curs valutar, leu, euro,

VIDEO PROTVPLUS.RO