Intarzierile la rambursarile de TVA duc firmele in pragul falimentului


Ultimul update: Duminica 02 Septembrie 2012 21:58
Data publicarii: Vineri 19 Februarie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice

Mii de firme se plang ca ajung in pragul falimentului pentru ca statul intarzie cu lunile sa le plateasca banii la care au dreptul. De exemplu, intarzierile la rambursarile de TVA depasesc un miliard si jumatate de lei.

Majoritatea celor care au de primit bani de la stat se feresc sa vorbeasca despre asta, pentru ca se tem ca nu ii vor mai vedea deloc. Efectele sunt insa foarte grave.

"Intarzierile la rambursarile de TVA duc de multe ori la falimente, la inchideri ale societatilor comerciale", spune Florin Pirvu, vicepresedinte CNIPMMR.

In prezent valoarea rambursarilor de TVA intarziate este de peste un miliard si jumatate de lei, jumatate fata de cea din urma cu un an. Pentru a ajuta intreprinderile mici si mijlocii, seful Fiscului vrea sa introduca o metoda de rambursare mai rapida.

"Un contribuabil, in general firmele mici, care va depune un decont cu optiune de rambursare pentru o suma cuprinsa intre 5000 si 10000 de lei va primi o rambursarea a taxei pe valoare automata, urmand ca statul sa verifice acesta rambursare in urmatoarea perioada de timp", a declarat Sorin Blejnar, presedinte ANAF.

In prezent controalele care se fac inaintea rambursarii TVA-ului sunt atat de complicate incat multe firme renunta din start.

In decembrie, doar o firma din 25 care avea dreptul sa ceara rambursare de TVA intre 5 si 10.000 de lei a si solicitat acest lucru.

 

Tags: tva, fisc, anaf,

Fiscul se poate intoarce impotriva cumparatorului pentru plata TVA!
Firmele vor primi TVA-ul fara sa mai fie controlate de Fisc
Tot mai multi romani intra in vizorul Fiscului, din pricina cursului euro
VIDEO PROTVPLUS.RO