Cu 25% mai multi bani la buget, anul acesta! Pe hartie!


Ultimul update: Duminica 15 Aprilie 2012 20:24
Data publicarii: Luni 02 Februarie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

In 2009, an de criza, guvernantii au facut calcule din care reiese ca veniturile la buget vor fi mai mari cu 25% fata de anul trecut. Cei mai multi bani vor veni, spun cei de la Finante, din TVA, impozitul pe venit si contributiile sociale. 


Anul acesta, veniturile la bugetul de stat sunt estimate la 76 de miliarde de lei, in crestere cu 24% fata de anul trecut, in timp ce cheltuielile vor fi de 94 de miliarde. Asta inseamna ca statul va da cu peste 18 miliarde mai mult decat va lua. 

Golul din buget va fi si mai mare de atat, spun specialistii - banii pusi acum pe hartie nu vor fi stransi si in realitate.

44,4 miliarde de lei, ar trebui sa vina din Taxa pe Valoare Adaugata. Ar insemna o crestere de 9% fata de anul trecut, care nu se poate realiza decat printr-o crestere a consumului. Slabe sanse, spun iarasi expertii.

Alte 20 de miliarde de lei, din impozitul pe venit. De exemplu, statul se asteapta sa-i intre in conturi numai din impozitul pe veniturile salariale, aproximativ 15 miliarde de lei. Mai mizeaza si pe o crestere de 19% a incasarilor din impozitul pe drepturi de autor si pe o spectaculoasa crestere de 1.000% a impozitului pe activitati agricole.

Impozitul pe profit va aduce si el la bugetul de stat 13,5 miliarde de lei. De exemplu, bancile vor lasa in visteria statului 750 de milioane din profituri, iar IMM-urile vor contribui cu o suma cu 75% mai mare decat in 2008. Si aici este un mare semn de intrebare, tinand cont ca majoritatea companiilor vor avea rezultate mai slabe. Doar e criza.

Viciile romanilor vor aduce si ele bani la stat. Se vor mari accizele la alcool si tutun, iar incasarile vor creste cu o treime. Zilele trecute producatorii de tigari anuntau ca pachetul se va scumpi pana la 50%.

In fine, bugetul asigurarilor sociale va incheia anul cu un plus de 221 de milioane de lei. Asta dupa ce a majorat cu 3,3% nivelul contributiilor platite de angajati si angajatori.

Tags: buget,

Sindicatele si patronatele, nemultumite de proiectul de buget
Taierea primelor si sporurilor ii scoate in strada pe politisti!
S-a impartit cascavalul! Afla cat da Guvernul fiecarui minister
VIDEO PROTVPLUS.RO