Cinci multinationale, principalii exportatori de la noi


Ultimul update: Duminica 29 Aprilie 2012 02:08
Data publicarii: Miercuri 21 Iulie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice
Export

Exporturile au iesit din recesiune! Automobile Dacia, Nokia Romania, Rompetrol Rafinare, ArcelorMittal Galati si OMV Petrom au fost, in primele patru luni, principalii exportatori, potrivit datelor ANEIR.

Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor Romani a facut un top al primilor 100 de exportatori in perioada 1 ianuarie-30 aprilie, constatand ca acestia au livrat mai mult de jumatate (53%) din ce au produs pe piete externe.

Astfel, exporturile au totalizat la patru luni 10,82 miliarde euro, de la 8,76 miliarde euro in aceeasi perioada a anului 2009.

Ce am exportat?

Cea mai mare pondere este detinuta de masini si echipamente electrice, automobile, tractoare, alte vehicule si metale comune.

Perioada noiembrie 2009-iunie 2010 reprezinta opt luni de crestere .

Totodata, asociatia a anuntat ca in martie si aprilie 2010 exporturile au fost mai mari decat cele realizate in aceleasi luni de dinaintea crizei. "

Din cele 100 de companii, doar patru sunt romanesti (Oltchim, Hidroelectrica, Interagro si Compa Sibiu), restul fiind multinationale.

Exportatorii spun ca BNR i-a ajutat printr-un curs stabil

"Succesul exportatorilor are la baza in principal politica BNR de a asigurare a stabilitatii cursului de schimb in palierul 4,1-4,3 lei/euro, cu scurte perioade de abatere din acest palier", a apreciat presedintele asociatiei.

In topul primilor 100 de exportatori mai sunt incluse companii precum Petrotel-Lukoil, Renault Industrie Roumanie, Honeywell Tehnologies, Continental Automotive Product si Autoliv Romania.

Pe urmatoarele pozitii se afla Lisa Draxlmayer Autopart Romania, Alro, Daewoo Mangalia, Heavy Industries, Takata-Petri Romania si Schaeffler Romania.

Sursa: Pro TV

Vesti bune! Exporturile din Romania au crescut in ultimele 5 luni
In sfarsit merge ceva si in Romania: exporturile infloresc pe zi ce trece
Exporturile, avantajate de prabusirea leului
VIDEO PROTVPLUS.RO