Agricultura este vedeta lui 2009. Firmele apar ca ciupercile


Ultimul update: Joi 04 Octombrie 2012 01:52
Data publicarii: Joi 03 Decembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Pare greu de crezut, dar in acest an de criza avem si-un domeniu in care firmele au aparut ca ciupercile dupa ploaie! Numarul societatilor inregistrate in aceasta categorie la Registrul Comertului a crescut cu 40% fata de anul trecut.

Explicatia? Taranii au nevoie de firme ca sa ceara bani de la Uniunea Europeana.

De exemplu,  fermierul Laszlo Zsolt s-a intors din Ungaria ca sa deschida impreuna cu tatal sau o firma prin care sa obtina 12.000 de euro din fondurile europene.

"Am facut contract de arendare, am facut un proiect cu o firma si saptamana trecuta am depus dosarul la Oradea. Am hotarat sa ne apucam de ceva ce nu s-a apucat nimeni si am gandit o plantatie de nuci", spune fermierul.

Alti fermieri au avut nevoie de firme pentru a primi mai usor ajutoarele de la stat. Asa se face ca-n primele 10 luni ale anului au aparut 13.500 de firme, cu 4.000 mai mult decat in aceasi perioada a anului trecut.

Insa, daca numarul de firme pentru agricultura creste, suprafata cultivata a scazut in 2009 cu aproape 40%, potrivit unora dintre specialisti. Agricultura, in momentul de fata, asigura doar 7% din PIB-ul romanesc, iar lucrurile nu se vor schimba in scurt timp, spun analistii.

Specialistii spun ca firmele infiintate anul acesta vor ajuta economia abia peste cativa ani.
 

INS: Economia Romaniei a scazut mai putin decat era de asteptat
Dacian Ciolos, nominalizat pentru postul de comisar european pe agricultura
Avalansa de subventii si ajutoare financiare pentru fermierii romani!
VIDEO PROTVPLUS.RO