Sute de români mutaţi în Ungaria au votat pentru prima dată într-o secție înființată special pentru ei

Ultima actualizare: 06-12-2020 19:54

O secție de votare a fost înființată într-o localitate din Ungaria pentru sute de români care locuiesc acolo

Câteva sute de români care s-au mutat în Ungaria au votat pentru prima dată la ei acasă. Comunitatea din care fac parte de peste o mie de familii a făcut o petiţie şi a primit sprijinul autorităţilor.

Practic oamenii au fost scutiţi de un drum până în România, iar în acest fel prezența la urne a fost una peste aşteptări.

Ne aflăm la 20 de km de Oradea, peste graniţă, în localitatea Biharkeresztesh. Aici s-au mutat în ultimii ani peste o mie de familii de români. Pentru aceşti oameni a fost înfiinţată special secţia de votare cu numărul 742.

Vezi în harta interactivă lista de candidaţi

 

 

 

Cristian Abrudan, unul din iniţiatorii petiţiei: "S-a creat o petiţie online, am fost mai mulţi iniţiatori care ne-am sfătuit în legătură cu acest lucru. Ieri au început mai stângaci, prezentările la urne, astăzi a început să fie chiar şi coadă, 4-5 persoane în faţa secţiei de votare."

Cei mai mulţi dintre românii care locuiesc în ţara vecină lucrează încă în România şi fac zilnic naveta.

Tokos Bela, membru în comisia de votare: "Ca şi comunitate, am reuşit să ne mobilizăm foarte eficient, deci suntem foarte mulţumiţi de reuşită. A fost o iniţiativă civilă, pornită din intenţia şi din greutăţile de trecere a frontierei. Şi am avut o surpriză destul de bună şi autorităţile ne-au simţit cerinţele noastre. Atât ambasadorul României din Budapesta cât şi autorităţile din Biharkeresztes."

La o secţie, sâmbătă şi-au exercitat dreptul cetăţenesc 170 de persoane, iar duminică, până la orele prânzului, se adunaseră în urne încă 250 de voturi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO