UNICEF: Peste 1,3 milioane de copii români, în risc de sărăcie. Pandemia i-a făcut mai vulnerabili

copil saracie
Shutterstock

Pandemia de COVID-19 i-a pus într-o situaţie şi mai vulnerabilă pe copiii deja dezavantajaţi şi pe familiile acestora, arată UNICEF.

35,8% din cei 3,7 milioane de copii din România - adică peste 1,32 milioane - sunt în risc de sărăcie şi excluziune socială.

UNICEF atenţionează că în ţara noastră 400.000 de copii în vârstă şcolară nu merg la şcoală, iar peste 50.000 de copii sunt separaţi de familiile lor, în mare parte din cauza sărăciei, violenţei sau abandonului.

Astfel, în contextul alegerilor locale şi parlamentare, al redeschiderii şcolilor, precum şi al dezvoltării noilor strategii naţionale pentru perioada 2021 - 2027, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Boardul Copiilor din România şi UNICEF propun autorităţilor din România un set de zece soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiei copiilor.

"Autorităţile sunt îndemnate să folosească criza COVID-19 ca o oportunitate pentru a rezolva problemele structurale cu care se confruntă copiii, care s-au agravat în timpul crizei. Un exemplu ar fi alocarea a 10% din fondurile structurale europene pentru proiecte dedicate copiilor şi utilizarea fondurilor structurale europene pentru servicii sociale integrate dintr-o singură sursă de finanţare şi nu într-o manieră competitivă", arată UNICEF România, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Citește și
pandemie
Efectele tragice ale pandemiei. Banca Mondială: 60 de milioane de oameni, în sărăcie extremă

În al doilea rând, UNICEF recomandă includerea principiilor "copiii pe primul loc" şi "niciun copil lăsat în urmă" în toate strategiile, planurile naţionale şi programele care urmează să fie dezvoltate şi puse în aplicare.

O a treia măsură este permanentizarea unui grup de coordonare la nivel ministerial pentru copii, sub conducerea premierului sau a vicepremierului, pentru o mai bună integrare a strategiilor şi programelor sectoriale, precum şi a politicilor la nivel naţional şi european.

"Extinderea la nivel naţional a Pachetului Minim de Servicii, testat cu succes de UNICEF în 45 de comunităţi din judeţul Bacău, reprezintă o altă propunere. Fiecare comunitate ar beneficia astfel de un asistent medical comunitar, un asistent social şi un consilier şcolar", mai arată UNICEF, care propune şi dezvoltarea de centre pentru servicii comunitare integrate, cu acces atât fizic, cât şi digital la informaţii şi servicii incluzive, inclusiv servicii specializate pentru copiii cu dizabilităţi, dar şi dezvoltarea materialelor şi capacităţii de învăţare online, inclusiv prin îndrumarea/ formarea profesorilor şi a părinţilor, pentru a asigura accesul copiilor celor mai vulnerabili la o educaţie incluzivă de calitate.

Îmbunătăţirea serviciilor medicale de prevenţie, consolidarea disponibilităţii datelor şi informaţiilor dezagregate de calitate privind situaţia copiilor din România şi stabilirea unor mecanisme concrete de participare a copiilor la dezvoltarea politicilor şi luarea deciziilor în conformitate cu Declaraţia de la Bucureşti a Copiilor din UE adoptată anul trecut sunt alte soluţii propuse de UNICEF, CNE şi Boardul Copiilor.

Acestea mai îndeamnă autorităţile să acţioneze pentru ca toate oraşele şi municipiile să devină prietene ale copiilor, oferind o bună guvernare pentru toţi, servicii accesibile care îi au în centrul procesului şi mecanismelor de planificare, proiectare şi responsabilitate.

Consiliul Naţional al Elevilor este structura de reprezentare a tuturor elevilor din România, ce militează pentru respectarea drepturilor acestora, cât şi pentru un sistem educaţional de calitate, centrat pe beneficiarii direcţi ai sistemului de învăţământ.

Înfiinţat în 2019, Boardul Copiilor din România este un grup format din copii de diferite vârste, din toată ţara, provenind din medii familiale şi din sistemul de protecţie a copilului, cu origini etnice diferite şi cu o experienţă variată în domeniul reprezentării. Pentru cea mai mare parte dintre ei, este prima dată când vocea lor ajunge la factorii de decizie.

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.

Citește și...
Peste un milion de copii din România trăiesc în sărăcie. Situația s-a agravat din cauza pandemiei
Peste un milion de copii din România trăiesc în sărăcie. Situația s-a agravat din cauza pandemiei

Sunt zile în care nu au ce să mănânce și se întreabă dacă vor mai avea în curând un acoperiș deasupra capului. Este realitatea cruntă pentru sute de mii de familii din România, care trăiesc sub pragul sărăciei.

Efectele tragice ale pandemiei. Banca Mondială: 60 de milioane de oameni, în sărăcie extremă
Efectele tragice ale pandemiei. Banca Mondială: 60 de milioane de oameni, în sărăcie extremă

"Sărăcia extremă" provocată de pandemia de coronavirus amenință până la 60 de milioane de oameni, avertizează Banca Mondială.

”300.000 de oameni ar putea muri în Africa din cauza noului coronavirus”. Ce soluție a propus ONU
”300.000 de oameni ar putea muri în Africa din cauza noului coronavirus”. Ce soluție a propus ONU

Două Comisii ale ONU avertizează că pandemia de coronavirus ar putea produce o tragedie în Africa și în lumea arabă: ”milioane de oameni nu au acces la apă și săpun”.

Recomandări
Care sunt cele mai vulnerabile și cele mai puțin afectate țări din Europa în ceea ce privește criza de energie
Care sunt cele mai vulnerabile și cele mai puțin afectate țări din Europa în ceea ce privește criza de energie

Criza energiei creează o nouă ordine europeană, cu o Italie puternică şi o Germanie cu probleme, potrivit unei analize publicate de Reuters, citată de News.

Oficial ucrainean: Șeful centralei nucleare Zaporojie a fost răpit
Oficial ucrainean: Șeful centralei nucleare Zaporojie a fost răpit

Șeful centralei nucleare Zaporojie ar fi fost răpit, vineri, de ruși, conform președintelui companiei nucleare ucraineană de stat Energoatom, Petro Kotin.

Atenționări ANM: Furtuni și vijelii în mai multe județe. Iată zonele vizate
Atenționări ANM: Furtuni și vijelii în mai multe județe. Iată zonele vizate

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă dimineața, mai multe atenționări de tip cod galben de furtuni și vânt.