Un bătrân căzut în genunchi a fost lăsat să agonizeze mai multe ore în spitalul din Corabia. VIDEO

Ultima actualizare: 11-01-2021 19:49
Un bătrân căzut în genunchi a fost lăsat să ...
Un bătrân căzut în genunchi a fost lăsat să ...

Imagini revoltătoare, care vorbesc despre lipsa umanității, au fost surprinse pe holul spitalului orășenesc din Corabia, județul Olt. Un bătrân, cu probleme la picioare, stă în genunchi, pe podeaua sălii de așteptare, cu capul plecat la pământ.

Nimeni nu pare să îl ajute până la intervenția unei paciente. În cele din urmă, omul a fost urcat într-o ambulanță, fără să fie consultat, și trimis acasă.

Scenele au stârnit un val de revoltă în spațiul public și au declanșat o anchetă a Ministerului Sănătății. Scenele s-au petrecut la finalul săptâmânii trecute.

Bătrânul are lângă el un coș de nuiele și o pungă...cu lucrurile personale. Ține cât poate de strâns și un baston, fără de care nu poate să meargă.

În imaginile postate se vede cum cadre medicale care asistă la ce i se întâmplă bătrânului îi cer acestuia să se ridice singur pe scaun şi îl ghidează, fără a-l ajuta, deşi, în mod evident, vârstnicul, care spune că a suferit un accident vascular, abia se poate mişca.

Întrebat de către cea care filmează de cât timp aşteaptă pe holul unităţii sanitare, bătrânul răspunde că aşteaptă de trei ore şi că a căzut. El mai spune că a suferit un accident vascular.

Un cadru medical care apare îi cere bătrânului să se aşeze pe scaun, fără a-l ajuta, iar acesta răspunde: ”Nu pot să mă urc, am încercat şi nu mai pot”.

Mădălina Temelie, pacientă: ”Mi-a spus că nu se poate ridica pentru că a avut un accident vascular și că așteaptă acolo de aproximativ 3 ore. Am încercat să îl ajut, lucru care mi-a fost imposibil, deoarece nu reușea să se ajute de membrele inferioare foarte mult, și atunci am mers către doamna doctor să o anunț în legătură cu ce se întâmplă, iar reacția dânsei a fost una extrem de lipsită de compasiune, dacă pot să spun așa”.

După intervenția acestei femei, a fost adus un scaun cu rotile, iar infirmierele au fost chemate să ajute.

După ce imaginile au devenit virale, Ministerul Sănătății a cerut urgent o anchetă a Direcției locale de Sănătate Publică și a trimis corpul de control.

Medicul de gardă a fost amendat cu 6.000 de lei, asistenta a fost sancționată cu 3.000 de lei, iar spitalul a primit un avertisment.

”Au fost decise următoarele măsuri:

1. Amendă comtravențională medicului de gardă în valoare de 6000 lei în conformitate cu art. 26 litera b “refuzul acordării asistenței medicale de urgență unui pacient de către un medic din cadrul UPU sau CPU”;

2. Amendă contravențională asistentei medicale în valoare de 3000 lei în conformitate cu art. 32, litera k “nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar”;

3. Avertisment pentru unitatea sanitară;

4. S-a dat termen imediat pentru discutarea cazului în comisia de etică a unității sanitare și luarea măsurilor care se impun;

5. S-a dispus refacerea și însușirea protocoalelor de lucru cu întreg personalul.” - a anunțat ministrul Sănătății. 

Managerul unității spune că bătrânul a venit cu ambulanța pentru un tratament minor. După ce ar fi fost îngrijit, a ajuns în altă zonă a spitalului. Asistenta de la camera de gardă avea cazuri urgente și nu s-ar fi ocupat de el.

Filip Cristian, manager Spitalul Corabia: ”Timpul cât a stat asistenta în camera de gardă, s-au întâmplat imaginile care au apărut. Părerea mea este că ar fi trebuit să intervină mai prompt, mi s-a motivat că aveau cazurile acelea mai grave".

Pe lângă sancțiunile date până acum, marți se va întruni și comisia de etică a spitalului, pentru o anchetă internă.

Vecinii bătrânului sunt șocați dar susțin că sărmanul om a mai trăit astfel de experiențe.

Spitalul este plătit din banii noștri, plătim impozite, taxe, îl tratează ca pe un câine, nici pe un câine nu poți să îl lași, așa ceva nu se poate”.

Cazul de la Corabia vorbește încă o dată despre lipsa de empatie de care unele cadre medicale dau dovadă în spitalele noastre.

Direcția de Sănătate Publică din Olt are misiunea acum să dea de urma pacientului și să îi acorde sprijin și tratament. În manualele de medicină ar trebui să fie introdusă și o lecție despre omenie.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO