Turneul Năstase-Țiriac ar putea fi organizat în Ungaria. ”Devine proprietatea maghiarilor”

Ultima actualizare: 09-10-2017 13:31

Meci de ping-pong între Ion Ţiriac şi Banca Naţională.

Omul de afaceri, fost tenisman, a mers miercuri în Parlament ca să ceară ajutor pentru a redeschide Arenele de tenis, deţinute de Banca Naţională în centrul Capitalei, dar lăsate în paragină.

Fără modernizarea lor, pe care Banca Naţională spune că nu o poate face, Bucureştiul pierde definitiv Turneul BRD Năstase -Ţiriac Trophy în favoarea Budapestei. Guvernatorul Mugur Isărescu a cerut 35 de milioane de euro pentru ca Arenele BNR să revină Guvernului.

Ion Ţiriac a ajuns la Parlament cu speranţa că va găsi o soluţie pentru a redeschide ''casă tenisului românesc'', adică Arenele BNR, unde până acum doi ani organiza singurul turneu ATP din România.

Ţiriac spune că Banca Naţională că a luat ilegal, în 1991, complexul sportiv din zona Cotroceni, pentru aproximativ 200 de mii de dolari.

Ion Ţiriac: "Eu îi fac guvernatorului o ofertă şi-i plătesc de două ori atâta, de 4 ori, de 10 ori, şi nici măcar nu-mi trebuie mie, că nu o duc la Monte Carlo, o las aici, o puneţi într-o fundaţie."

Banca Naţională spune că legislaţia europeană nu-i permite să investească în clădiri în care nu are activitate, aşa că nu poate moderniza arena. Aşadar, singură şansă ar fi că Arenele să aibă un nou proprietar.

Iar ministrul Sportului spune că Banca Naţională a avansat şi un preţ pentru Arene:

Marius Dunca, ministrul Sportului: "Valoarea la tot ce înseamnă stadion, terenuri de tenis, arenele BNR, se ridică din cele spuse la 35 de milioane de euro".

În prezent, Arenele BNR nu mai corespund cerinţelor federaţiilor internaţionale de tenis, iar terenul central nu are avizul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe că să funcţioneze.

Contactaţi de Ştirile ProTV, reprezentanţii Băncii Naţionale au refuzat să comenteze declaraţiile făcute de Ion Ţiriac în Parlament. 

Au invocat în schimb o informare publicată acum o luna şi jumătate, în care precizează că BNR a început în 2014 demersurile pentru transferul de proprietate către Guvern, dar până acum nu s-a ajuns la o soluţie. Nici actualul Executiv nu e hotărât dacă trebuie să preia Arenele BNR. Iar timpul de gândire este limitat.

Ion Țiriac: "Dacă reuşiţi cumva să faceţi ceva până în decembrie, eu pot să aduc Turneul înapoi, după decembrie devine proprietatea maghiarilor."

Un parlamentar spune că sunt două soluţii: arena să fie preluată de Ministerului Sportului sau de Primăria Capitalei. Discuţiile avute de oficialii BNR cu foştii premieri luau în calcul varianta că terenul de tenis şi cel de fotbal să fie cedate Guvernului în schimbul unor clădiri în centrul Capitalei.

Daniel Zamfir, senator PNL: "Vreau să promovăm o iniţiativă legislativ pentru că acest complex sportiv să revină sportului."

La Arenele BNR, unde acum 30 de ani Ilie Năstase şi Stan Smith se luptau pentru Salatieră de Argint, sunt şi câteva clădiri folosite de Banca Centrală, un sediu de pregătire pentru angajaţii BNR şi un mic hotel.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO