Tone de gunoaie au fost ridicate din orașul Baia de Aramă, după o acțiune de curățenie

Dată publicare: 08-04-2021 17:08
Dată actualizare: 08-04-2021 18:03


O simplă acțiune de curățenie, în orașul Baia de Aramă, a dus la ridicarea unor cantități uriașe de gunoaie. 20 de tone de resturi, mai precis, au reușit să adune cei implicați. Zona are un potențial turistic ridicat.

Localnică: "Să le fie rușine, credeți-mă. Rușine de la ăl mai mic la ăl mai mare".

Reporter: "Celor care aruncă?".

Localnică: "Da, de la cel mai mic, la cel mai mare. Sincer, e dezastru. Nu am crezut așa ceva".

Aproape o sută de localnici, autorități și comisari ai Gărzii de Mediu au luat la pas malurile râului Motru, acolo unde în fiecare iarnă se adună grămezi de gunoaie.

Localnică: "E groaznic, din pacate raul cred ca colecteaza din mai multe vai si aici e apogeul, ca sa zic asa, al gunoaielor".

Au fost verificate zona centrală a orașului, dar și periferia, acolo unde spațiile verzi abia se întrevăd de sub mormane.

Localnic: "Vine cu mașina și le aruncă aici, în loc să pună la tomberon, caă sunt tomberoane, dar educația...".

Reporter: "Prin mărăcinii ăștia?".

Localnic: "Da, prin mărăcini, da".

Localnic: "Sunt foarte multe peturi, cutii de bere, tot felul de mizerii și resturi. Se vede clar că au fost aruncate la grămadă, că le-a descărcat cineva aici".

Localnic: "E rușinos pentru oraș. E rușinos, dar sperăm că facem bine".

Reporter: "Dar tot oamenii sunt de vină...".

Localnic: "Da, noi toți, nu doar unii, toți".

Zona are potențial turistic ridicat, iar primarul din Baia de Aramă speră ca turiștii care vor veni de Paște aici să găsească în primul rând curățenie.

Ion Tudorescu, primar Baia de Aramă: "Meteahnă veche, da, și poate că prin puterea exemplului reușim să nu mai aruncăm acest gunoi. Uitati și dumneavoastră... Ce credeți? E bine? Dragi români, haideți o dată pentru totdeauna să fim civilizați cum sunt celelalte țări. Afară ați văzut vreun român să arunce? Eu nu am vazut. La noi nu vrem, nu că nu putem".

Cătălin Tutilescu, șef Garda de Mediu Mehedinți: "Așteptăm turiștii cu un oraș curat și o zonă curată. Sperăm ca oamenii să înțeleagă că facem un efort foarte mare pentru a curăța această zonă și să ne sprijine în efortul nostru".

Primăriile pot fi amendate cu zeci de mii de lei, dacă nu fac acțiuni de ecologizare.


VIDEO PROTVPLUS.RO