Teama pentru oamenii care stau in vecinatatea Jiului si Oltului. Apa creste si face praf digurile

Ultima actualizare: 08-04-2013 07:00

Se anunta un sfarsit de saptamana plin de spaime pentru romanii care stau in vecinatatea Jiului si Oltului. Ambele rauri au ridicat deja probleme. Grav este ca si Dunarea ameninta.

Hidrologii au emis cod portocaliu de inundatii, pe anumite sectoare ale fluviului.

Oamenii spun ca apa se umfla de la o ora la alta si face farame digurile vechi si prost consolidate.

Foarte putin a lipsit ca apele involburate ale Jiului, rau aflat sub cod rosu, sa inghita o ferma cu 150 de porci. Disperat, proprietarul a cerut ajutorul pompierilor.

Militarii au salvat de la inec si 700 de oi. S-a intamplat in Valcea, unde Oltul a iesit din matca. Cainii care le pazeau, dar si cativa magari au fost scoasi din mijlocul apelor cu niste barci penumatice.

Este alerta si pe Dunare. In judetul Constanta, apele au rupt un dig de protectie, refacut dupa inundatiile de anul trecut.

Acum, fluviul s-a oprit in cel de-al doilea dig de aparare, care in multe locuri este intr-o stare jalnica. Cativa saci putreziti, odata plini cu nisip, ar trebui sa tina piept valtorii.

Daca digul va ceda, mai multe gospodarii vor fi pur si simplu maturate de forta apelor.

In unele locuri fluviul are niste aliati mai putin obisnuiti: cartitele, care fac gauri in malul de pamant, ajutand apa sa-si croiasca loc.

Situatie ramane critica si in celalalt capat al tarii. In judetul Bihor, unde a plouat cu galeata, canalele colectoare nu au mai facut fata, iar apele au inundat peste 2.000 de hectare de terenuri agricole si pasuni.

Oamenii se tem ca, daca ploile nu vor inceta, culturile vor fi compromise in totalitate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO