Târgurile de Crăciun s-au umplut de bucate alese. De la tobă la ceaune cu tocană, vizitatorii au avut de unde alege
Pomană porcului cu mămăliguță fierbinte, ceaune cu tocană și platouri burdușite cu cârnați, tobă, șorici și caltaboș, toate i-au ispitit pe cei care sâmbătă au mers prin pieţe sau la târgurile de Crăciun.
Nu au lipsit nici dulciurile care te duc cu gândul la copilărie dar nici vinul fiert cu un strop de scorţişoară.
La muzeului Satului din Baia Mare ceaunele au dat în clocot încă de dimineață. Cei mai iscusiți bucătari și-au arătat măiestria, iar mesele s-au golit repede în condiţiile în care cam o mie de guri au fost de hrănit.
Femeie: „Sunt foarte bune, gustoase și binevenite."
Bărbat din Austria: „Noi suntem după multă vreme din nou acasă de Crăciun, de 11 ani nu am mai venit și am vrut să-i arătăm
Şi platourile cu specialităţi de Crăciun au dispărut imediat.
Gabriela Filip, reprezentant Muzeul Satului: "Am pregătit platouri tradiționale cu cârnați de casă, tobă, slănină, bucate tradiționale”.
Nu au rămas flamanzi nici cei care ţin post.
Iar colindătorii au vestit venirea lui Isus.
În Alba Iulia - la palatul principilor din inima cetății, pe lângă bunătățile din căsuțele de la târg - s-a făcut şi pomană porcului, după o rețetă din zona Ardealului.
Robert Roman – manager Palatul Principilor: "Pregătim o demonstrație culinară, pomana porcului cu mămăliguță și murături, este obiceiul Ignatului”.
Cosmin Toma – bucătar șef: "Trebuie să stea la foc domol între două ore și jumătate și trei ore. Prima dată adăugăm carnea, puțin vin, puțină apă, după care venim cu cârnațul și ultima dată venim cu ceapă."
După un astfel de festin mulţi şi-au luat turtă dulce, covrigei cornulețe sau prăjitură cu măr. Iar la final...
Denişa Gagea – comerciant: „Ce ar merge mai bine decât un rachiu fiert, o crampă cum se spune la ei, un pahar de vin fiert fierbinte”.
Un pahar de vin fiert cu scorțișoară costă 12 lei, unul de pălincă 7 în timp ce o porție de cartofi cu cârnăciori este 20 de lei.
La Rânca, gazdele au sacrificat un porc. Lupta pentru o bucăţică de șorici proaspăt a fost mare.