Sute de copii, morți în ultimul deceniu în accidente pe trecere. Soluția unui ONG

Ultima actualizare: 26-09-2019 20:52

Peste 600 de copii au murit și de zece ori mai mulți au fost răniți în ultimul deceniu în accidente rutiere pe trecerea de pietoni, majoritatea fiind produse în apropierea școlilor, arată rapoartele poliției.

Cum situația marcajelor este dezastruasă în unele locuri, o asociație a vrut să dea un exemplu și a făcut prima trecere 3D din București. O astfel de zebră iese în evidență și îi ajută pe șoferi să fie mai vigilenți.

Trecerea de pietoni 3D, prima de acest fel din Capitală, a fost marcată miercuri noapte. Reprezentanții unui ONG, cei care au avut inițiativa, au așteptat însă 4 luni aprobările.

Liviu Zorilă, președinte asociația EDIT: „Nu este atât de ușor pe cât te-ai aștepta prima dată. Am vrut să o facem mult mai vizibilă de atât, mai colorată, însă nu a fost aprobat, nu se încadrează în normele poliției.”

Alte două astfel de treceri vor apărea tot în zone periculoase.

Adrian Grigore, pilot: „Câteva milisecunde fac diferența când ești la volan. Această vopsea îți da senzația că ceva iese din asfalt, așa că îți ascute puțin simțurile.”

Este totuși o picătură în ocean. În continuare în oraș sunt marcaje șterse și semne de circulație doborâte. Reprezentanții Brigăzii Rutiere spun că sunt în discuții cu Primăria Capitalei pentru mai multe treceri 3D.

Claudiu Costea, Brigada Rutieră: „De ce nu s-a făcut și până acum? Sincer, nu știu de ce. Mai bine acum, decât niciodată.”

În București, nu viteză face cele mai multe victime, ci traversarea neregulamentară. Că să mai stopeze fenomenul, agenții i-au pândit joi pe cei care au trecut pe roșu în Piața Victoriei.

Studiile poliției arată că la un impact de 50 de km/h, șansele că un pieton adult să moară pe loc sunt de 87%. Mai dramatic este la copii, care pentru că sunt mai scunzi, nu sunt preluați de caroseria mașinii și după impact sunt proiectați direct pe asfalt.

De altfel, copiii au fost implicați în ultimii 10 ani în peste 28 de mii de accidente rutiere. Au murit în acest fel 657 dintre ei, peste 6000 au fost răniți grav, iar alți 21 de mii au fost răniți ușor.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO