Super-vulcanul care ar putea paraliza oricand Statele Unite. Ce sanse sunt sa erupa in 2012

Ultima actualizare: 13-09-2012 01:12
Old Faithful

Situat in mijlocul unui obiectiv turistic major din Statele Unite, super-vulcanul din parcul Yellowstone reprezinta oricand un risc major pentru umanitate. Care sunt insa sansele ca el sa mai erupa vreodata?

 

Potrivit cercetatorilor, sansele de a asista la o "super-eruptie" la Yellowstone sunt de 1 la 10.000 in timpul vietii noastre. Totusi, considerand natura neobisnuita a unui asemenea vulcan, numarul nu ne spune mare lucri.

Cantitatea masiva de magma de sub Old Faithful s-ar putea sa nu mai sara in aer niciodata. Sau ar putea la fel de bine sa ofere un spectacol de "artificii" chiar in aceasta vara. Oamenii de stiinta nu pot raspunde cu siguranta la aceasta intrebare.

Ce s-ar intampla daca o eruptie ar avea loc?

Fiecare din cele trei super-eruptii din trecut in punctul fierbinte al rezervatiei Yellowstone au insemnat 1.000 de metri cubi de magma imprastiati in mediul inconjurator. Jacob Lowenstern, om de stiinta la Observatorul Vulcanului din Yellowstone crede ca o asemenea eruptie ar acoperi complet intreaga America de cenusa. "Ar fi insa suficient de grea incat sa rupa acoperisuri doar in apropiere de Yellowstone".

Daca ar exista un avertisment din timp, statele din jurul Yellowstone ar putea fi evacuate, ceea ce ar reduce dramatic numarul victimelor. O eruptie "din senin" ar putea provoca o calamitate. "Ar fi nevoie de un ajutor major din partea guvernelor straine pentru a ne reveni" admit cercetatorii. Culmea, acestia ii vad pe refugiati ingramaditi la granita cu MEXICUL, tocmai tara de unde de obicei vin foarte multi imigranti si unde americanii fac eforturi pentru a securiza trecerea.

Cele 3 eruptii precedente au avut loc acum Cele trei eruptii precedente au avut loc in urma cu 640.000, 1.3 milioane si 2.1 milioane de ani. Oamenii de stiinta nu pot garanta insa ca nu va urma o ultima lovitura a vulcanului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO