Sudul și estul României s-au topit sâmbătă. Temperaturile au ajuns la 38 de grade Celsius la umbră

Ultima actualizare: 09-08-2020 07:22

Sudul și estul României s-au topit sâmbătă, iar de arșiță vom avea parte până la începutul lui septembrie.

Medicii avertizează că în cel mai mare pericol, pe caniculă, nu sunt pacienţii cardio-vasculari care își cunosc boala, ci supraponderalii şi obezii, categorii de suferinzi care se deshidratează rapid.

38 de grade Celsius la umbră și vânt fierbinte. Așa a arătat infernul în sudul și în estul țării. Disconfortul este teribil pentru un om obișnuit, fără probleme medicale, darămite pentru un suferind.

Medicii descriu senzația, în cazul supraponderalilor și al obezilor.

Bogdan Smeu, medic primar chirugia obezităţii: ”Avem o păturică de grăsime care izolează corpul faţă de temperaturile externe, ceea ce iarna este foarte bine, dar vara reţine în interiorul nostru toată căldura pe care noi o producem cu activităţile obişnuite, temperatura interioară va creşte".

Acesteia i se adaugă deshidratarea. Fenomenul apare mai rapid la supraponderali, din cauza suprafeţei corporale mari. Tensiunea poate scădea amenințător.

Oren Iancovici, medic specialist cardiolog: ”Inima munceşte mai mult, dacă îi scade tensiunea. Trebuie să împingă cantitatea mai mică de sânge pe o suprafaţă mult mai mare. Riscul ca un pacient suprapraponderal sau obez, mai ales bărbat, să facă infarct creşte imens. Stau la soare ore în şir şi nu beau şi, dacă beau, nu beau ce trebuie! Mai ales când bem bere, noi credem că bem mult şi ne hidratam, dar din contră, ne scade tensiunea!”

O greșeală comisă frecvent. După o bere sau mai multe, apa din organism se elimină și mai rapid, iar tensiunea coboară abrupt.

Bogdan Smeu, medic primar, chirugia obezităţii: ”Cu adevărat serioase sunt lucrurile care se pot petrece în sistemul nervos, adică accident vascular cerebral”.

Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată: „Alcoolul este combustibil pur. Alcoolul nu se elimină, el se depune sub formă de grăsime! De aceea, cei care beau multă bere sunt cei supraponderali. Berea îngraşă, alcoolul îngraşă”.

În zilele toride, medicii au o soluţie simplă, care nu implică şi alte restricţii. Staţi în aer liber? Vă setaţi telefonul să sune la fiecare jumătate de oră. Şi beţi o jumătate de litru de apă plată. E cea mai bună modalitate de protecţie pentru tot sistemul cardio-vascular.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO