Sondaj: peste jumatate dintre romani NU VOR sa primim refugiati. "Grupuri organizate pentru a destabiliza Europa"

Ultima actualizare: 25-09-2015 07:02
refugiati langa gardul maghiar

In vreme ce politicienii negociaza cate mii de refugiati ar putea primi tara noastra, cei mai multi dintre cetateni par a fi de parere ca cifra optima este zero.
 

Cel putin, asa arata un sondaj realizat in prima jumatate a acestei luni de INSCOP Research la comnanda ziarului Adevarul. 56,2% dintre repondenti sustin ca Romania nu ar trebui sa primeasca refugiati si 82% cred ca trebuie sa ne stabilim singuri cota de refugiati.

De asemenea, aproape doua treimi - 65,3% - nu ar fi de acord ca refugiatii sa se stabileasca in tara noastra iar peste 67%, ca refugiatii sa fie gazduiti in localitatea lor. Nu e tocmai uimitor, in conditiile in care 24% dintre repondenti cred ca refugiatii sunt “grupuri organizate cu scopul de a destabiliza Europa”. 41% dau insa vina pe “razboiul din Orientul Mijlociu” iar 23,3%, pe saracie.

Darie Cristea, director general Inscop, comenteaza astfel cifrele: „Opinia publica din Romania are o pozitie conservatoare si prudenta. Este o pozitie comuna in statele est-europene membre ale UE, unele dintre acestea fiind chiar mult mai radicale decat Romania. Adevarul este ca europenii, deci inclusiv romanii, nici nu au vazut coerenta si stapanirea situatiei pe care le asteptau de la institutiile europene”. Sondajul a fost facut in perioada 10-15 septembrie, pe un esantion de 1085 persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei de cel putin 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.

Acum trei saptamani, un alt sondaj, realizat de IRES, arata ca 65% dintre romani ar fi de acord ca Romania sa primeasca o cota de imigranti. Dar, atunci cand au fost intrebati daca ar fi de acord ca imigrantii sa se stabileasca in in localitatea lor, doar 46% au fost de acord iar 42% si-au exprimat dezacordul total.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO