Soluțiile găsite de comercianți ca să își vândă produsele și după închiderea piețelor


Ultimul update: Sambata 21 Martie 2020 12:14
Data publicarii: Sambata 21 Martie 2020 09:29
Categorie: Stiri actuale

Criza actuală da multe dureri de cap micilor producători de produse alimentare, iar mai multe pieţe şi târguri de profil, au fost închise în acesta perioadă, dar micii producători s-au reorientat şi au venit cu soluţii.

Fie că ajung în pieţele din aer liber care au mai rămas deschise încă publicului, fie că îi găsesc online, clienţii au opţiunea de a alege produsele crescute şi făcute în curţile şi grădinile producătorilor, iar un avantaj ar fi că preţurile au rămas la fel ca în sezonul trecut.

Tarabele din piaţa agroalimentară din Aiud sunt goale şi nici urmă de comercianţi. Autorităţile nu i-au mai lăsat să îşi vândă acolo marfă de teamă răspândirii coronavirusului, aşa că oamenii au fost nevoiţi să se adapteze vremurilor.

Bărbat: "Recoltam cât de puţin şi aşteptam clientul acasă care poate să se deplaseze şi poate să vină."

Doritorii sunt aşteptaţi cu legume proaspete, abia culese din solar.

Femeie: "Am scos ceapă pentru comenzi, avem comenzi de acasă, acum că s-au închis pieţele suntem obligaţi să vindem de acasă. Să sperăm că o să putem să ne vindem marfa şi să nu avem multe pierderi."

Iar clienţii sunt încântaţi de idee şi nu au întârziat să bată la poarta producătorilor.

Client: "Cinci legături de ridichi şi cinci de ceapă costă 20 de lei şi 8 lei spanacul, 28 face. Vă aşteptam să mai veniţi la noi pentru că piaţa e închisă."

În schimb, în târgurile din Maramureş, a fost interzis doar comerţul altor produse în afară de alimente.

Localnic: "Mă protejez cât pot. Nu prea ies, dar acum a fost musai să vin la piaţă, nişte ceapă, cartofi, puţin lapte."

Nicolae Silviu Ungur, prefect Maramureş: "O să luăm măsuri, o să se facă controale. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât interzicerea tuturor târgurilor cu excepţia celor alimentare pentru a nu-I priva pe cetăţeni de alimente."

Şi în Sibiu pieţele în aer liber sunt încă deschise. Acolo, producătorii poartă măşti şi mănuşi, iar dezinfectantul nu lipseşte de pe tarabe.

Elena Paraschiv, producător: "Ne-am pus masca şi mănuşi, avem dezinfectant. Şi vindem cu mănuşi. Preţurile au rămas la fel, la zarzavaturi şi speram să mai vină lumea şi în pieţe."

Client: "Preţurile? Rezonabile, foarte rezonabile. Să ştiţi că la supermarket sunt mult mai scumpe."

De teamă că piețele vor fi închise, unii îşi pregătesc deja terenul. Şi îşi vând marfă cu ajutorul tehnologiei.

Soţii Mihalache cultivă verdeţuri de sezon - de la ridichi şi ceapă verde până la spanac şi pătrunjel. S-au asociat cu mai mulţi producători locali şi încearcă să vină în ajutorul oamenilor care evita să iasă din casă pentru cumpărături.

Lucian Mihalache, producător local: "Avem produse din toată gama, de la pâine, verdeţuri, carne, carne de mangaliţa, păstrăv afumat, brânzeturi, lacatate de oaie, de capră, de vacă, avem produse din miere."

Alina Bencea, clientă: "Consider că e o perioadă acum în care e necesar să ne sprijinim unii pe ceilalţi, producătorii locali au foarte mare nevoie să fie susţinuţi, să fie ajutaţi să poată produce şi să-şi vândă marfa în continuare. Şi au nevoie ca noi să le cumpărăm produsele şi totodată noi la rândul nostru avem nevoie de alimentaţia proaspătă ce ne-o pot oferi."

Clienţii comanda online, iar producătorii se ocupa şi de livrare.

VIDEO PROTVPLUS.RO