Scene apocaliptice în România. Oamenii s-au trezit înconjuraţi de șuvoaie: ”Potop”

Ultima actualizare: 24-06-2019 19:19

Viituri cu o forță greu de descris au măturat aseară localități întregi din țară. În Mehedinți a plouat cu putere și, în scurt timp, mai multe sate au fost înghițite de ape.

Bătrânii s-au văzut neputincioși în fața șuvoaielor și au avut nevoie de ajutorul pompierilor pentru a ieși din case. Rău a fost și în Moldova. În unele locuințe, apa a măsurat și un metru.

Până luni la ora 15:00, sud-vestul României se află sub cod portocaliu de ploi abundente, în timp ce restul țării este vizat de cod galben.

Putem vorbi despre un record de alerte emise de specialişti. Au fost 70 de coduri de vreme severă în doar 24 de ore, opt avertizări de cod roşu, iar restul portocaliu. Fenomenele au vizat cea mai mare parte a ţării, însă cel mai rău a fost în Mehedinţi şi Harghita.

Peste o sută de persoane au fost evacuate, iar alţi 50 de oameni, surprinşi de viituri, au fost salvaţi de pompieri. Au fost afectate de ploile puternice localităţi din 20 de judeţe. În plus, vântul puternic a pus la pământ zeci de copaci şi stâlpi de electricitate.

Opt localităţi din Mehedinţi au fost vizate de cod roşu de inundaţii, iar avertizările s-au adeverit. Oamenii s-au trezit înconjuraţi de șuvoaie, care le-au măturat gospodăriile. Mai mulţi bătrâni au fost scoşi pe braţe de pompieri din case.

Bătrân evacuat: ”A venit potopul!”

Neputincioşi, localnicii au privit cum viitura distruge tot în cale.

Localnic: "Eu am ieşit că veni copilul cu maşina, m-am băgat până la brâu, am zis să mai salvez din păsări. Ce o mai fi să vedem după apă."

Ploile puternice au afectat şi circulaţia feroviară în zonă. Două trenuri interregio nu şi-au mai putut continua drumul, iar călătorii au fost preluaţi de autorităţi.

Natura s-a dezlănţuit şi în judeţul Bacău. În comuna Mărgineni a plouat torenţial, iar apa venită de pe dealuri a intrat în casele oamenilor.

Localnic:"Are aproape un metru, poate mai bine."

Localnic: "Am ieşit fuga. A spart uşa şi fata a fugit cu laptopul că nu a mai avut ce face.”

Localnic: "Eram acasă toţi şi în primul rând am luat nepoţii şi i-am mutat mai sus că mi-a fost frică de ei. Apoi am mai luat ce e mai de valoare din şifoniere."

Oamenii nu au închis un ochi toată noaptea, de teamă că scenele apocaliptice se vor repeta.

Localnic: "Când mă uit în sus şi văd fulgerele mă iau toate fricile. Şi aşa tremur. Nu cred că se lipeşte geană de geana că nu are cum."

Din cauza aluviunilor, circulaţia a fost întreruptă între Bacău şi Moinești.

Ionel Popa - primar Mărgineni: "Am băgat utilaje de la primărie ca să pot debloca Calea Moineşti. Un metru şi ceva a intrat apă în locuinţe. S-a oprit curentul, nu au mai funcţionat pompele de la canalizare."

Şi judeţul Vaslui a fost lovit de precipitaţii. Mai multe locuinţe, curţi, anexe şi subsolul unui bloc din localitatea Brodoc au fost inundate.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO