Rușii au început să-și mute trupele în Donețk. Sloviansk, următoarea confruntare cheie în lupta pentru Donbas. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Ucraina anunță că a oprit avansarea rușilor în nordul regiunii Donețk. Un factor cheie pentru evoluția frontului îl reprezintă stocurile de muniții.

 

Vezi live text cu ultimele știri referitoare la războiului din Ucraina, ziua 133

Rusia se bazează pe o producție mare de la fabrici care lucrează zi și noapte. Ucraina contează pe livrările occidentale, însă în țările NATO stocurile sunt limitate. Este și motivul pentru care atacurile ucrainene vizează cu predilecție depozite și centre logistice rusești. Pe de altă parte, pentru a-și reface forțele, rușii au început să recruteze voluntari din închisori și din companii de stat.
 

Donețk, noua țintă a rușilor
 

După ocuparea regiunii Luhansk, unitățile de separatiști care au luptat în Lîsîceansk au fost trimise spre noua țintă, Donețk. Orașul Sloviansk este bombardat fără încetare. Autoritățile ucrainene îi îndeamnă pe localnici să plece din regiune, pentru a permite militarilor să organizeze o defensivă puternică.

Pavlo Kyrylenko, guvernator al Donețkului: În zonă încă trăiesc 350.000 de oameni, față de 1,6 milioane, înainte de război. Obiectivul meu principal e să-i evacuăm pe cât mai mulți. Solicit ferm administrației locale: orice ar crede oamenii, îmi pasă de casele și bunurile lor, dar trebuie să plece!”
 

Citește și
Rusia cere Kazahstanului să taie una dintre sursele de petrol ale UE
Rusia cere Kazahstanului să taie una dintre sursele de petrol ale UE, acuzând scurgeri pe traseu
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Zelenski cere Statului Major să nu mai ia decizii fără să se consulte cu el
 

Ucrainenii vizează fără încetare depozitele rusești de muniții. Încă unul a fost distrus în Donețk. De asemenea, apărarea antiaeriană a doborât șase rachete rusești de croazieră, deasupra orașelor din regiunea Dnipro. Pe de altă parte, răzbat semnale despre probleme de comunicare în armata Ucrainei. Președintele Zelenski a cerut Statului Major să nu mai ia decizii fără să-l consulte. Asta după ce ministerul Apărării le-a interzis bărbaţilor cu vârsta de încorporare, să-şi părăsească localităţile de reşedinţă. Astfel, bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani au nevoie de permisiunea comisariatului local ca să iasă din district. Între timp, cecenii aliați ai Kremlinului lansează amenințări aberante.

Magomed Daudov, președintele parlamentului cecen:Republica Populară Donețk, Nikolaev, Herson, Odesa, până ne oprește Vladimir Vladimirovici Putin. Cu voia lui Allah, vom ajunge în Berlin! Allahu Akbar! Domnule președinte Vladimir Vladimirovici Putin, Ramzan Akhmativici Kadîrov, frații noștri, toți apărăm în primul rând Islamul, valorile noastre!

Departe de punctele fierbinți din estul țării și Harvokul, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, este bombardat intens de armata rusă.

Copil:Nu am crezut niciodată că voi trăi așa ceva. Când citeam sau auzeam ceva despre război mi se făcea frică. Încercam să mă pun în locul oamenilor de acolo și nu reușeam, dar când ți se întâmplă ție este îngrozitor. Nimeni nu ar trebui să treacă prin așa ceva”.

Dramele civililor ucraineni nu-l împiedică, însă pe Serghei Lavrov să lanseze, din Vietnam, pledoarii pentru respectarea legislației internaționale. Totodată, șeful diplomației ruse a condamnat difuzarea unei discuții telefonice purtate de Macron și Putin, cu patru zile înainte de declanșarea invaziei ruse.

Emmanuel Macron, președintele Franței: Nu știu unde a învățat legea avocatul tău. Nu știu ce avocat din lume ți-ar putea spune că într-o țară democrată, textele de lege sunt propuse de separatiști și nu de autoritățile alese democratic”.

Vladimir Putin, președintele Ucrainei:Ucraina nu are un guvern ales democratic. A ajuns la putere printr-o lovitură de stat sângeroasă. Au fost oameni arși de vii. A fost o baie de sânge”.

Serghei Lavrov, Ministru al Afacerilor Externe al Federației Ruse:Etica diplomației nu prevede scurgeri unilaterale ale unor (astfel de) înregistrări”.

Însă cu siguranță nu corespunde standardelor internaționale nici tratamentul de care a avut parte doctorița ucraineană Iulia Paevska, ținută trei luni în captivitate de ruși. În țara ei e considerată eroină datorită devotamentului cu care a salvat oameni în Mariupol. Moscova a folosit-o, însă în filmări de propagandă în care e comparată cu Hitler și acuzata că recolta organe pentru a le vinde.

Yuliia Paevska:Îmi ziceau în neștire că sunt o fascistă și o nazistă”.

Zile întregi nu a primit mâncare, a fost bătută și amenințată cu pedeapsa capitală.

Yuliia Paevska, paramedic voluntar:Am cerut să mi se permită să dau un singur telefon, să-mi sun soțul. Mi-au răspuns că am văzut prea multe filme americane și să-mi iau gândul”.

După trei luni de coșmar, Iulia a fost eliberată într-un schimb de prozonieri.

Yuliia Paevska, paramedic voluntar: Mi-au spus că întreaga planetă trebuie să se supună Rusiei și că ăsta e și destinul meu, trebuie să încetez să mai opun rezistență. Rușii sunt victime ale unei propagande deșănțate, care le-a distrus orice abilitate de gândire critică. Dacă nu ar fi fost așa, sunt convinsă că nu se ajungea la război”.
 

Citește și: Fenomenul testării virginității la cerere, anchetat de Avocatul Poporului. Renate Weber: „Este odios”

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 133. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc că pregătesc provocări cu arme chimice
Război în Ucraina, ziua 133. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc că pregătesc provocări cu arme chimice

ȘtirileProTV.ro au transmis, miercuri, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

Rusia cere Kazahstanului să taie una dintre sursele de petrol ale UE, acuzând scurgeri pe traseu
Rusia cere Kazahstanului să taie una dintre sursele de petrol ale UE, acuzând scurgeri pe traseu

O instanță din Rusia i-a cerut Consorțiului Caspian Pipeline (CPC), care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră prin una dintre cele mai mari conducte din lume, să-și suspende activitatea pentru 30 de zile.

Iohannis: Războiul se desfăşoară lângă noi; este înţelept să nu dai adversarului informaţii vitale
Iohannis: Războiul se desfăşoară lângă noi; este înţelept să nu dai adversarului informaţii vitale

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că, în contextul unui război, "este înţelept să nu dai adversarului informaţii vitale".

 

Război în Ucraina, ziua 132. Rușii au bombardat o piață din Slaviansk
Război în Ucraina, ziua 132. Rușii au bombardat o piață din Slaviansk

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.