România a înghețat. Zonele unde s-au resimțit chiar și -30 grade Celsius

13-02-2021 18:25


România este prinsă că într-un clește de gheață și nu va scăpa curând de acest episod extrem. În unele zone, temperaturile resimţite au fost și de minus 30 de grade.

 

Cel mai afectat este nordul Moldovei, unde drumurile sunt măturate de viscolul puternic. Iar valul de ger siberian abia s-a așternut. Până luni, toată țara se află sub un cod galben de vreme deosebit de rece.


În Botoşani, viscolul şi gerul au creat necazuri. De altfel, tot judeţul s-a aflat sub cod portocaliu de vreme rea. Şase sectoare de drumuri judeţene şi trei naţionale au fost închise.

La Iaşi, un bărbat de 79 de ani care locuia singur într-o comună din judeţ a murit din cauza gerului. Vecinii l-au găsit în comă, iar medicii nu l-au mai putut salva.

La Rânca erau -20 de grade în zori. Telescaunul de pe vârful Păpușa a rămas închis în ciuda eforturilor făcute de administratorii domeniului schiabil pentru a menţine pârtia funcțională.

„Azi noapte a fost viscol mare iar azi dimineaţă erau -22" spune Vasile Mitroiu, administratorul domeniului schiabil Rânca:

În staţiune sunt munţi de zăpadă. „Asemenea zăpadă nu am văzut de zeci de ani..." recunoaște un turist.

Le-a fost greu până şi vânzătorilor de porumb fiert să îşi vândă marfa fierbinte.

Vânzător: „Acum se îngheaţă, pardon, se fierbe”
Reporter: Și când vine turistul îl daţi din oală...
Vânzător: „Da, direct din oală”
Reporter: Altfel îngheaţă...
Vânzător: „Exemplul este aici!"

După o noapte geroasă, în Braşov, oamenii şi-au găsit maşinile îngheţate. Bine îmbrăcaţi, mulţi au pornit la pas prin centrul vechi al Brasovului.

Reporter: Ați ieşit la plimbare pe gerul ăsta?
Localnică: „Da, este foarte frumos pentru copii!”
Reporter: Nu e prea frig pentru copil?
Localnică: „Ba da, dar ne-am îmbrăcat bine!"

A fost ger şi la mare. Plaja a oferit un spectacol mai puţin obişnuit, fiind acoperită cu zăpadă. Suficientă ca nişte copii să facă şi un om de zăpadă.
Sute de oameni au ieşit la plimbare.

„Este pentru prima dată când văd zăpadă pe plajă. Este frumos, plăcut, chiar dacă bate vântul şi este frig" spune un tânăr.

Andrei Pletea, meteorolog: „Este în continuare rece şi temperaturile vor fi în continuare negative, în cea mai mare parte a ţării. La cum se arată prognoza nu vine primăvara încă."

Până luni, toată ţara se află sub avertizare de cod galben de vreme rece şi vânt puternic.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO