RCS&RDS:Santajul Antena TV Group e continuarea unei campanii negative; contractul cu Bodu SRL, legal

31-05-2013 18:02


RCS&RDS

RCS&RDS sustine ca santajul exercitat de Antena TV Group e continuarea unei campanii mediatice negative, iar in ceea ce priveste contractul cu BODU SRL - firma detinuta de Dumitru Dragomir - precizeaza ca acesta este legal.

Intr-un comunicat remis vineri agentiei MEDIAFAX, compania RCS&RDS face precizari legate de faptul ca "unul din administratorii RCS&RDS a depus o plangere in legatura cu un santaj exercitat asupra sa de Antena TV Grup, prin directorul general Sorin Alexandrescu".

"Scopul santajului era sa forteze incheierea unui contract de retransmisie prin satelit a canalelor Antena TV Group, in conditiile impuse de aceasta, pentru o suma de peste 30 milioane euro. Acest santaj este o continuare a unei campanii mediatice negative exercitate de Antena TV Group impotriva companiei noastre in ultimii ani, in incercarea de a ne forta sa platim sume exorbitante pentru difuzarea canalelor sale", spune RCS&RDS.

Compania precizeaza ca "nu a acceptat si nu va accepta niciodata astfel de practici"

In ceea ce priveste contractul dintre RCS&RDS si BODU SRL, in comunicat se precizeaza ca acesta este legal. "(...) este vorba de un contract de asociere in participatiune pentru constructia, amenajarea si exploatarea unui complex de cladiri, cu o capacitate totala de peste 3.000 de locuri, destinate organizarii de evenimente, care nu are nicio legatura cu LPF (Liga Profesionista de Fotbal, n.r.) si difuzarea meciurilor de fotbal".

Compania precizeaza ca "acest contract de asociere a fost incheiat conform prevederilor Codului comercial din Romania". "Toate operatiunile privitoare la acest contract sunt evidentiate in documentele financiar contabile, iar toate platile s-au realizat prin intermediul conturilor bancare, cu respectarea legislatiei aplicabile", spune RCS&RDS.

RCS mentioneaza ca drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal au fost adjudecate de RCS&RDS impreuna cu Antena 1, printr-o licitatie publica desfasurata cu 16 luni inainte de incheierea acestui contract, "iar suma oferita in licitatie a fost cu mai bine de cinci ori mai mare decat in contractul anterior".

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au cerut, vineri, Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti arestarea preventiva a lui George Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, urmarit penal pentru santajarea administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei.

Ulterior, directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat ca l-a santajat pe administratorul RCS & RDS Ioan Bendei, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit unei decizii luate vineri de Judecatoria Sectorului 1, la propunerea procurorilor anticoruptie.

In referatul cu propunerea de arestare a lui Sorin Alexandrescu, procurorii DNA arata ca acesta a constrans in mod repetat administratorul unei societati comerciale ca va da in vileag fapte compromitatoare care ar putea sa ii afecteze viata personala si cariera profesionala.

Sorin Alexandrescu a urmarit ca, in acest mod, sa il detemine pe administratorul societatii comerciale sa semneze in numele companiei un contract avand ca obiect retransmisia si distributia prin satelit a programelor apartinand Antena TV Group, in conditii prestabilite, respectiv pe o perioada de cinci ani, valoarea acestuia fiind de 7,2 milioane de euro anual, ceea ce implica incasarea unui pret de 0,6 euro pe lunar pe abonat, au notat procurorii in documentul citat.

Procurorii mai arata ca administratorul companiei a fost contactat telefonic de Sorin Alexandrescu la jumatatea lunii aprilie, acesta cerandu-i o intrevedere urgenta. Intalnirea dintre cei doi a avut loc pe 16 aprilie, la un hotel, Sorin Alexandrescu spunandu-i ca are un contract incheiat in 2009 de acesta, in numele companiei pe care o administreaza, cu o societate comerciala (SC BODU SRL, firma lui Dumitru Dragomir, n.r.), valoarea totala a acestuia fiind de 3,5 milioane de euro.

Alexandrescu i-ar fi spus administratorului companiei ca, in opinia lui, acel contract era, in realitate, o modalitate de a acoperi primirea cu titlu de mita a sumei de 3,5 milioane de euro de catre o persoana, in schimbul careia aceasta a intreprins demersuri in a sustine compania in castigarea licitatiei privind transmiterea TV a meciurilor de fotbal.

"In acceptiunea inculpatului, contractul respectiv reprezinta, in realitate, o modalitate de a acoperi primirea cu titlu de mita a sumei de 3,5 milioane euro de numitul (…) in schimbul careia acesta din urma a intreprins demersuri in a sustine compania (…) in castigarea licitatiei organizate de (…) privind transmiterea TV a meciurilor de fotbal disputate in cadrul (…). Expunandu-i aceasta situatie, inculpatul i-a comunicat partii vatamate ca, pentru a nu initia o campanie mediatica negativa la adresa sa, campanie care i-ar afecta viata personala si cariera profesionala, ar trebui sa accepte semnarea unui contract in numele societatii pe care o reprezinta cu Antena TV Group S.A. avand ca obiect retransmisia si distributia prin satelit a programelor apartinand trustului mentionat anterior pe o perioada de 5 ani, la pretul de 0,6 euro/abonat/lunar. Totodata, incheierea unui asemenea contract ar determina stingerea tuturor litigiilor existente intre S.C. (…) si Antena TV Group S.A.", se arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva a procurorilor DNA.

In urma acestei intalniri, Sorin George Alexandrescu a fost denuntat la DNA si s-au emis autorizatii pentru interceptarea convorbirilor telefonice si ambientale ale acestuia cu administratorul RCS&RDS, dar si cu alte persoane.

Alexandrescu si administratorul RCS&RDS au avut apoi mai multe intalniri, cu scopul semnarii contractului privind retransmisia si distributia prin satelit a programelor Antena TV Group.

"In cadrul urmatoarei intalniri, desfasurata in ziua de 19.04.2013, inculpatul Alexandrescu reitereaza ideea ca are posibilitatea reala de a-i compromite viata de familie si cariera profesionala, urmand sa-l determine pe acesta sa-si exprime acordul in semnarea contractului de retransmisie intre S.C. (…) si Antena TV Group S.A. in conditii impuse referitoare atat la durata derularii contractului, cat si la pretul acestuia", se arata in documentul citat.

Sorin Alexandrescu i-ar fi spus administratorului firmei ca, daca nu se va perfecta contractul de retransmisie, va expedia o serie de adrese celor doua firme care au incheiat contractul de 3,5 milioane de euro si va solicita date concrete despre incheierea si derularea acestuia.

Mai mult, procurorii sustin ca Alexandrescu i-ar fi spus administratorului ca in urmatorul interval de timp intentiona "sa dea publicitatii materialele compromitatoare pe care le detine la adresa sa sub forma unei anchete jurnalistice", dandu-i si un ultimatum pentru a-i comunica pozitia sa referitoare la semnarea contractului.

La urmatoarea intalnire, din 22 aprilie, Alexandrescu a adus o copie a contractului cu care il santaja pe administratorul RCS&RDS.

Intr-o discutie dintre Alexandrescu si administratorul firmei, directorul general Antena TV Group i-a spus ca a bagat 3,5 milioane de euro intr-o companie care n-a produs absolut nimic, acesti bani fiind, "oficial", mita data.

La sediul central al DNA a dat declaratii, joi, si presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Acesta a spus, la iesirea din sediul DNA, ca intre trustul Intact si RCS&RDS este o lupta "intre doi elefanti", iar el nu a gresit "din punct de vedere legal" cu nimic si nu a incasat niciun leu.

Dragomir a precizat ca a fost chemat la DNA in calitate de martor in dosarul directorului general al Antena TV Group. "Am fost chemat martor la DNA. Am dat raspunsuri la toate intrebarile procurorilor. Am dat o declaratie, nu stiu acum daca este o plangere sau declaratie. Am declarat tot ce mi s-a intamplat fara sa mint, pentru ca am jurat pe Biblie. Mai ales ca toate discutiile s-au purtat pe telefon, iar stenogramele sunt la ordinea zilei", a afirmat seful LPF.

Dumitru Dragomir a explicat si contextul in care s-ar fi simtit santajat. "Pe scurt, am fost anuntat la telefon de Sorin Alexandrescu (directorul general al Antena TV Group - n.r.) sa vorbesc cu un director sau eu sa ma duc la el, de la RCS&RDS, sa-l trimit la el, pentru ca are ceva foarte tare cu domnia sa, si ca le-a scos niste TV-uri de pe grila si ca erau ei in mare scandal. Mi-a spus ca vine a doua zi pe la mine, pe la Liga, dar nu a mai venit. Mi-a trimis apoi o hartie, fara data, fara semnatura, dar cu antetul de la Intact, si cerea sa raspund la niste intrebari, asa, nu stiu, foarte...despre un contract dintre firma Bodu cu RCS&RDS. Fiind ani de zile patron de presa, le-am trimis un raspuns corect. Bineinteles ca m-am simtit santajat, oricine se simte, mi-a dat si telefon. In orice caz, nu vreau sa fac rau cuiva, dar ei fata de mine au gresit, nu m-am simtit bine...", a relatat seful LPF.

Dumitru Dragomir a adaugat ca nu a mers la "acel director" despre care ii vorbise Alexandrescu. "Nu am mers la acel director. Nu am vorbit cu el. I-am spus lui Sorin Alexandrescu: «Du-te, bai, de-aci cu vaca. Ce treaba am eu cu Bendei?»", a spus el, facand referire la administratorul RCS&RDS.

In acelasi context, Dragomir a spus ca nu poate preciza "scopul santajului". "Eu nu pot spune scopul santajului. Asta este treaba procurorilor, judecatorilor. (...) Este treaba lor, santajul lor, unul, altul, dar sa nu ma bage pe mine in asta, pentru ca eu nu am gresit cu absolut nimic", a tinut sa sublinieze el.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO