Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Economiei și celui de finanțe să verifice prețurile la benzină și motorină, după în ce în mai multe locuri din țară au avut loc proteste ale șoferilor.

Activitatea în mai multe stații de carburant a fost perturbată după ce românii au stat cu orele acolo, ca să alimenteze în mod repetat, de mai puțin de un leu.

Accesul la pompele unei stații de carburant din Iași, care vindea litrul de benzină cu 8 lei și 61 de bani, a fost dificil după ce mai mulți șoferi s-au strâns acolo și au alimentat cu cantități infime de combustibil.

Reporter: De cât alimentezi?

Șofer: Maxim 50 de bani.

După ce alimentau o dată și achitau, șoferii se așezau din nou la rând - în semn de protest față de prețurile pe care le consideră exagerate.

„Suntem oameni, până la urmă și prețurile au explodat.”
(...)
„Sunt foarte mari pentru salariile din România”,
spuneau oamenii.

Proteste similare au avut loc și în alte locuri din țară. În Galați,
de trei ori s-a așezat la rând acest șofer ca să alimenteze cu mai puțin de un litru.


Reporter: Ce vreți să transmiteți?

Șofer: „Faptul că vrem să plătim cât merită, nu cât se dorește a merita.”

Ca să îngreuneze activitatea în stație, unii șoferi au întârziat cât au putut plecarea de acolo. Și-au spălat - de pildă - cu atenție, parbrizul.

„Poate se schimbă ceva că e prea scumpă.”
(..)
„Diferența e de vreo 2 milioane la plin”
explicau oamenii de la protest.

Astfel de acțiuni de protest sunt anunțate pe internet și pentru perioada următoare. Situația l-a determinat pe șeful Guvernului, Nicolae Ciucă, să ceară explicații la două ministere.

Nicolae Ciucă, prim ministru: „Doresc să cer Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor să verifice elementele de preț la carburanți, astfel încât să putem să avem o decizie în cadrul Guvernului, privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al prețului la carburanți.”

Și PSD a reacționat. Liderul partidului - Marcel Ciolacu - spune că sunt anormale scumpirile la carburanți, în condițiile în care prețul barilului nu a crescut.
În discuție a intervenit și Consiliul Concurenței, despre care șeful social democrat consideră că nu și-a făcut treaba în această privință.

Dan Virgil, vicepreședinte Consiliul Concurenței:Nu am descoperit încă înțelegeri de tip cartel, pe de o parte, și pe de altă parte, ele urmează un trend. Curbele de preț din România sunt paralele cu curbele de preț a mediei din Uniunea Europeană, noi aflându-ne un pic mai jos decât media.”

Pe de altă parte, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care să fie combătută specula, în perioadele speciale - de criză, alertă, urgență și război. În baza acestui act normativ, pot fi date amenzi firmelor de până la 500.000 de lei.