Principele Nicolae se pregateste de turul Romaniei pe bicicleta. Va pedala 1000 km pentru a promova sportul si cultura

20-04-2015 18:14


Principele Nicolae vrea sa faca turul Romaniei pe doua roti. Nepotul Regelui Mihai va traversa tara de la nord la sud in noua zile, iar in orasele si satele prin care va trece va lasa carti pentru copii si va face donatii pentru diverse biblioteci.

Proiectul "Cartile copilariei pe bicicleta" va strabate 13 judete si este primul tur caritabil de mare amploare din Romania.

Ca sa promoveze cititul si sportul, dar si ca sa stranga bani de carti sau sa infiinteze cluburi de lectura si biblioteci, Principele Nicolae vrea sa-si implineasca, la propriu, un vis: "Am visat ca pedalez pe bicicleta, in Romania, fara sa stiu incotro ma indrept. De patru ori in patru saptamani. Consecutiv. Si-am ajuns la concluzia ca trebuie sa fie un semn".

Asa ca a inceput planificarea, dar si antrenamentul.

"Pana in 2006 mergeam numai pe bicicleta, apoi mi-am luat prima masina si nu am mai mers deloc pe bicicleta pana acum sase luni, cand m-am urcat din nou", a spus Principele Nicolae.

Recunoaste ca a schimba traseul de mai multe ori din cauza starii proaste drumurilor: "Am fost nevoiti sa modificam traseul, o sa mergem doar pe drumuri nationale si judetene, dar am gasit unele bune".

In final s-a decis, iar nepotul Regelui Mihai va porni joi intr-o cursa pentru cultura si sport de o mie de kilometri. Plecarea e la Sighetu Marmatiei, cu opriri de etapa la Dej, Cluj Napoca, Alba Iulia, Sibiu, Brasov, Sinaia, Bucuresti, Calarasi si Constanta.

Printul Nicolae sustine ca alaturi de campionul national de ciclism Alex Ciocan, care-l va insoti in tur, vrea sa dea un exemplu celor tineri, dar si parintilor lor. Asta pentru ca tara noastra e la coada clasamentului in Uniunea Europeana cand vine vorba de numarul de carti citite pe cap de locuitor, 53% nu inteleg ce citesc, iar 60% dintre romani nu practica sport niciodata.

Pe site-ul Turului Caritabil "Cartile Copilariei pe Bicicleta" puteti face donatii ca sa sustineti cauza, dar si sa aflati ce peripetii au intampinat pe drum participantii.

VIDEO PROTVPLUS.RO