Prima Conferinţă privind securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, la București

intalnire
Inquam/ Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, vor găzdui joi prima Conferinţă privind securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

Organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale din România, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării din Ucraina, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei, conferinţa este primul eveniment de asemenea amploare dedicat Mării Negre co-organizat de cele două ţări, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

Bogdan Aurescu va găzdui, tot joi, a doua reuniune a Trilateralei România - Ucraina - Republica Moldova la nivel de ministere de Externe, care va fi axată pe teme de securitate şi va beneficia de participarea miniştrilor Apărării din cele trei state.

La reuniune vor mai lua parte ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, şi primul adjunct al ministrului de Externe al Ucrainei, Emine Dzapharova.

Ministrul Dmytro Kuleba nu mai poate efectua deplasarea la Bucureşti, din cauza evoluţiilor de ultimă oră legate de cursul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă, urmând să participe la conferinţă prin VTC, a informat MAE.

Citește și
razboi, soldati, rusia, ucraina
De ce Ucraina ar putea avea doar „o singură șansă” la o contraofensivă de succes
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Ce presupune Prima Conferință privind Securitatea Mării Negre

Prima Conferinţă privind securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea reprezintă o ocazie importantă de evaluare a impactului multidimensional al războiului de agresiune al Rusiei şi îşi propune să dezbată, împreună cu statele din regiune şi partenerii internaţionali, soluţii pentru securizarea regiunii Mării Negre.

De asemenea, evenimentul urmăreşte identificarea de soluţii pentru intensificarea cooperării practice în domeniul securităţii între statele riverane Mării Negre. Aspecte legate de războiul informaţional şi atacurile cibernetice vor fi, de asemenea, abordate prioritar, arată Ministerul român de Externe.

La reuniune vor participa miniştri de Externe şi ai Apărării, şefi de instituţii internaţionale, oficiali guvernamentali şi experţi independenţi implicaţi în Platforma Internaţională Crimeea.

Vor fi prezente delegaţii străine din peste 20 de state şi organizaţii internaţionale, la nivel de ministru, secretar de stat sau alţi înalţi oficiali - Ucraina, Republica Moldova, Germania, Franţa, Lituania, Letonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Luxemburg, Finlanda, Olanda, Muntenegru, R. Macedonia de Nord, Georgia, NATO (secretarul general adjunct), Consiliul Europei (secretarul general), Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică - GUAM (secretarul general).

De asemenea, miniştri de Externe şi reprezentanţi de înalt nivel din alte şapte ţări şi organizaţii internaţionale vor interveni online - Suedia, Grecia, Spania, Japonia, Australia, Guatemala, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa - OSCE (secretarul general). O serie de delegaţii străine vor fi reprezentate prin ambasadele lor de la Bucureşti.

În total, peste 250 de reprezentanţi din 30 de ţări vor participa la conferinţă.

România prezintă eforturile depuse în ajutorul Ucrainei

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va deschide, împreună cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba (prin VTC), alături de ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, respectiv ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, lucrările conferinţei.

Bogdan Aurescu, împreună cu miniştrii Apărării din România şi Ucraina, şi ministrul adjunct de Externe Emine Dzapharova, alături de secretarul general adjunct al NATO şi ministrul de Externe din Republica Moldova, vor participa la ultimul panel al conferinţei care va aborda tema "Configuraţia viitoare. Care este viitorul securităţii regionale în regiunile Mării Negre şi Mării Azov? Către o strategie euroatlantică pentru o regiune stabilă, sigură şi prosperă a Mării Negre".

În cadrul intervenţiilor sale, Aurescu va prezenta eforturile deosebite depuse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, precum şi pentru partenerii cei mai afectaţi de deteriorarea situaţiei de securitate în regiune şi de presiunile Rusiei, în primul rând Republica Moldova. Totodată, va pleda pentru un angajament strategic, coordonat şi consecvent al aliaţilor din comunitatea transatlantică în regiunea Mării Negre şi în sprijinul statelor din zonă, având în vedere importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea regională şi euroatlantică, precum şi mizele pentru ordinea internaţională bazată pe reguli. De asemenea, ministrul va arăta rolul-cheie jucat de România în ecuaţia regională de securitate şi se va referi la importanţa cooperării şi menţinerii unităţii transatlantice în gestionarea efectelor agresiunii ruse la adresa Ucrainei, precizează MAE.

În cadrul dezbaterilor din marja Conferinţei privind securitatea Mării Negre va fi subliniată, totodată, perspectiva de integrare europeană şi euroatlantică a partenerilor din regiune şi avansarea oportunităţilor de dezvoltare economică şi conectare a regiunii cu spaţiul UE şi NATO, promovarea şi apărarea valorilor democratice, a statului de drept şi urmărirea consecventă a soluţionării conflictelor prelungite din regiune.

Dezbateri privind securitatea din regiunea Mării Negre

Aurescu va aborda şi modalităţi de consolidare a descurajării şi apărării, a securităţii infrastructurii critice şi a rezilienţei, măsuri pentru consolidarea securităţii regionale energetice şi alimentare, precum şi a legăturilor economice în regiunea Mării Negre. Se va raporta, astfel, la viitorul securităţii în regiune, evidenţiind prioritatea României de a transforma Marea Neagră într-o regiune de pace şi prosperitate.

Agenda Trilateralei România - Ucraina - Republica Moldova va include dezbateri privind situaţia de securitate din regiune, presiunile exercitate de Rusia împotriva Republicii Moldova, sprijinul NATO şi al UE pentru Ucraina şi Republica Moldova. De asemenea, discuţiile în acest format vor fi centrate şi pe consolidarea cooperării trilaterale în domeniul consolidării capacităţilor de apărare ale celor două state vecine şi a rezilienţei acestora. La finalul acestei reuniuni trilaterale în format Externe - Apărare va fi adoptată o Declaraţie comună care va sublinia principalele elemente ale agendei discuţiilor şi a angajamentului celor trei state pentru dezvoltarea cooperării trilaterale.

Conform MAE, desfăşurarea la Bucureşti a acestor evenimente este o dovadă a rolului-cheie jucat de România în ecuaţia regională de securitate, marcată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei şi de ameninţările multiple, convenţionale şi hibride, cu care se confruntă regiunea Mării Negre.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Kievul amână contraofensiva pentru recâștigarea teritoriilor ocupate de ruși. Când ar putea avea loc
Kievul amână contraofensiva pentru recâștigarea teritoriilor ocupate de ruși. Când ar putea avea loc

Ucraina vrea să amâne contraofensiva pentru eliberarea teritoriilor sale ocupate de Rusia până la momentul în care operațiunea va fi în detaliu pregătită, a anunțat premierul ucrainean, Denis Şmigal.

De ce Ucraina ar putea avea doar „o singură șansă” la o contraofensivă de succes
De ce Ucraina ar putea avea doar „o singură șansă” la o contraofensivă de succes

O contraofensivă anticipată pe scară largă este în curs de pregătire de către Ucraina – dar poate avea doar „o singură șansă” pentru a avea succes, potrivit unui analist, scrie Sky News.

Pentagon Leaks: Forţe militare speciale din Marea Britanie și alte state NATO ar fi fost desfăşurate în Ucraina
Pentagon Leaks: Forţe militare speciale din Marea Britanie și alte state NATO ar fi fost desfăşurate în Ucraina

Informațiile ultrasecrete ale serviciilor secrete americane care au ajuns pe internet sugerează că forțe militare speciale occidentale ar fi desfășurate în Ucraina, relatează Agerpres, care citează DPA.

De ce România a secretizat ajutorul militar pentru Ucraina? Cum a răspuns Bogdan Aurescu la insistențele jurnaliștilor BBC
De ce România a secretizat ajutorul militar pentru Ucraina? Cum a răspuns Bogdan Aurescu la insistențele jurnaliștilor BBC

Ministrul Apărării de la Kiev spune că plănuita contraofensivă pe mai multe fronturi va începe în aprilie cel târziu în mai, în funcție de starea vremii.

Aurescu, atacat de Zaharova în polemica pe tema „limbii moldoveneşti”: „Nici el nu a existat niciodată, dar a fost creat”
Aurescu, atacat de Zaharova în polemica pe tema „limbii moldoveneşti”: „Nici el nu a existat niciodată, dar a fost creat”

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, l-a atacat pe șeful diplomației române Bogdan Aurescu în polemica pe tema „limbii moldoveneşti”.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele
Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele

Autoritățile fac cercetări la Cluj-Napoca, unde o bucată dintr-o stradă s-a surpat. O expertiză va arăta ce lucrări sunt necesare. Între timp, traficul este oprit în zonă și sunt luate în calcul rute alternative.