Polonia a exportat 2.700 de kg de carne de vită suspectă spre UE, inclusiv în România

carne, polonia, vite, bolnave,
Pro TV

Polonia a exportat spre alte state membre ale Uniunii Europene o cantitate de 2.700 de kilograme de carne de vită suspectată că provine de la animale bolnave, a anunţat joi directorul Agenţiei Sanitare Veterinare din Polonia, Pawel Niemczuk.

Declaraţiile acestuia vin după ce o anchetă jurnalistică a arătat că animale bolnave erau sacrificate în abatoarele din Polonia, iar carnea lor era destinată consumului uman, relatează Agerpres, citând Reuters.

Carnea de vită suspectă a fost exportată spre România, Suedia, Ungaria, Estonia, Finlanda, Franţa, Spania, Lituania, Portugalia şi Slovacia, a precizat Pawel Niemczuk, într-o conferinţă de presă.

Polonia produce anual 560.000 de tone de carne de vită, iar 80-85% din această cantitate este exportată.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

În total, companiile poloneze implicate în scandal au vândut aproape zece tone de carne de vită suspectată că provine de la animale bolnave către unităţile de procesare, iar Poliţia a demarat o investigaţie, a spus Niemczuk.

Acesta a adăugat: "Vecinii noştri ne cer detalii legate de acţiunile pe care le-am întreprins. Am convins majoritatea statelor că situaţia cu care se confruntă acum Polonia reprezintă un caz individual. Produsele au fost retrase în mod voluntar".

În plus, autorităţile de la Varşovia au decis joi să instaleze camere de luat vederi în abatoare şi să angajeze mai mulţi inspectori veterinari pentru a preveni exportul de carne contaminată către alte ţări din UE.

"Supravegherea video va fi disponibilă 24 de ore din 24, iar personalul specializat va evalua dacă animalele sunt sacrificate conform reglementărilor", a explicat Niemczuk.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Sanitare Veterinare din Polonia a anunţat că autorităţile vor cheltui în următorii trei ani aproximativ 120 milioane de zloţi (32,3 milioane de dolari) pentru a implementa aceste decizii.

În România, inspectorii sanitari veterinari au identificat 1.434 de kilograme de produse provenite de la firma poloneză, iar întreaga cantitate a fost sechestrată şi urmează a fi dirijată către neutralizare, a informat miercuri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

"Chiar în condiţiile în care doar o cantitate de 21,37 de Kilograme a fost notificată prin SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje - n. r.) ca făcând parte din lotul incriminat, firma din România a decis să distrugă tot lotul provenit de la Elkopol", a precizat ANSVSA.

Produsele companiei poloneze (carne de vită congelată) care fac obiectul anchetei au fost livrate unei singure firme, din judeţul Ilfov.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Ce se întâmplă în România după cutremurul neobișnuit de joi dimineață
Ce se întâmplă în România după cutremurul neobișnuit de joi dimineață

Autoritățile din județul Neamț fac verificări la Barajul Izvorul Muntelui (Bicaz) după cutremurul de magnitudine 3,3, care s-a produs în zonă joi dimineață.

Șeful ANPC anunță că renunță la funcție după scandalul „puiului galben”. Va candida la Primăria Constanța din partea PSD
Șeful ANPC anunță că renunță la funcție după scandalul „puiului galben”. Va candida la Primăria Constanța din partea PSD

Teoria „puiului vopsit”, lansată de șeful ANPC într-o postare pe Facebook, i-a pus pe jar pe crescătorii de păsări, dar și pe consumatori.  

Linia de autobuz 201, suspendată de sâmbătă. Se înfiinţează linia 90
Linia de autobuz 201, suspendată de sâmbătă. Se înfiinţează linia 90

Traseele liniilor urbane 90 şi 201 se comasează, de sâmbătă, 30 martie, iar noul traseu organizat între terminalele "Arena Naţională" şi „Semănătoarea” va funcţiona cu indicativul 90, a anunţat joi Societatea de Transport Bucureşti (STB).

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.