Pasiunea copiilor pentru calarie ii poate costa pe parinti zeci de mii de euro. Cum creste valoarea cailor in timp

26-09-2015 18:41


Echitatia, un sport atat de nobil si raspandit in intreaga lume, incepe sa aiba tot mai multi, adepti si la noi. Blanzi si eleganti caii sunt indragiti, in special de copii. Iar unii parinti dau zeci de mii de euro pentru un exemplar de concurs.

Competitia ecvestra, organizata in aceste zile la Tancabesti, aduna zeci de cai si calareti din toata tara, dovada ca interesul pentru acest sport e tot mai mare. Iar copiii incep sa obtina rezultate bune la astfel de concursuri. La doar 15 ani Dunia are deja un cal belgian care valoreaza peste 70 de mii de euro.

"Cand ii spun ca trebuie sa castige castiga”, spune ea. “O chestie care imi place e ca rade la comanda si ridica buza de sus.

Valoarea unui cal tine de rasa lui, de rezultatele obtinute la concursurile nationale si internationale, dar si de pedigree. Un cal cumparat cu 30 de mii de euro poate ajunge sa valoreze o suta de mii, daca e bine antrenat, ingrijit si pus in valoare.

Intretinerea unui cal de concurs depaseste o mie de euro pe luna. Asta presupune cazare, medic, hrana si antrenamente zilnice.

Sunt cai pentru care nu s-a platit atat, dar prin munca si antrenament pot fi evaluati la o asemenea valoare, 500 de mii de euro”, explica proprietarul unui centru de echitatie. In ultimii ani au aparut peste 30 de noi centre de acest fel in toata tara, iar numarul creste de la an la an.

“Acum 5 ani aveam in jur de 20 de cai, acum avem in proprietate si in pensiune in jur de 70”, explica administratorul unui centru de echitatie. “Ajuta in formarea caracterului. Managerii de maine sunt cei care stiu sa conduca un cal. Cel care conduce un cal poate sa conduca si un grup de oameni.

Nu e obligatoriu sa aveti un cal, daca vreti sa invatati sa calariti. O sedinta de echitatie la un centru de agrement costa intre 50 si 100 de lei, iar excursiile calare costa intre 100 si 200 de lei.


 

VIDEO PROTVPLUS.RO