Părinţii sau bunicii, țintele unei înșelătorii pe Facebook

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 23 Octombrie 2018 13:34
Categorie: Actualitate

Alertă de fraudă pe Facebook, dată de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Experţii spuncă înşelătoria este asemenatoare cu celebra metoda "accidentul".

Schema îi vizează în primul rând pe părinţii şi bunicii care nu cunosc bine reţelele sociale şi le folosesc mai mult pentru a ţine legătura cu rudele aflate în alte oraşe sau în străinătate.

Metoda "accidentul" s-a mutat acum pe la telefon pe Facebook, spun specialiştii în securitate cibernetică. A păţit-o o femeie din Galaţi care este obişnuită să ţină legătura online cu cei trei copii ai săi, plecaţi la muncă în Olanda.

"Mi-a apărut o notificare, scria că doi apropiaţi au suferit un accident grav. M-am speriat, mai ales că persoana care m-a etichetat stă în străinătate", povestește victima.

De la acea postare, victima a fost redirecţionată pe o pagină falsă de Facebook, unde i s-a cerut să tasteze contul şi parola. Din fericire, femeia şi-a dat seama că este ceva ciudat la mijloc. Experţii de la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică spun că nu este un caz singular.

"O dată ce a fost compromis un cont de Facebook, din listele de contacte se transmite şi la alţi utilizatori din listă mesajul cum că a fost un accident", explică Nelu Munteanu, director tehnic CERT.RO.

Îngrijoraţi şi speriaţi, mulţi oameni încearcă să afle cât mai repede ce au păţit rudele lor şi nu sunt atenţi ca pagina-capcana nu seamănă prea bine cu paginile oficiale ale Facebook. După ce utilizatorii comit greşeală de a introduce contul şi parola pe pagina falsă, infractorul are imediat acces la datele victimei.

"Atacatorii exploatează acest simţ de urgenţă. O dată ce atacatorii au acces la profilul de Facebook, pot să trimită mesaje altor rude din listă şi să le ceară bani împrumut sau poate să le spună că fiul lor a avut un accident şi aşa să infecteze mulţi alţi prieteni", explică Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică.

În pericol sunt în principal utilizatorii care nu sunt atenţi sau nu cunosc prea bine cum funcţionează reţelele sociale.

Vă puteţi da seama imediat dacă o pagină este sigură dacă verificaţi link-ul. Cel fals are de obicei un nume care nu are legătură cu Facebook-ul, asta deşi grafică şi culorile paginii sunt asemănătoare cu cele originale. Aşadar, dacă primiţi o astfel de notificare, ingnorati-o şi nu vă introduceţi niciodată parola pe o pagină suspectă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Minoră din Vrancea, reclamată la poliţie de iubitul ei. Ce ţinea în borcane
Minoră din Vrancea, reclamată la poliţie de iubitul ei. Ce ţinea în borcane
VIDEO PROTVPLUS.RO
caini
Atenție cui donați bani pentru îngrijirea animalelor. Gestul șocant al unui îngrijitor
Un clujean supărat pe păcănele a făcut dezastru cu ciocanul într-o sală de jocuri
Ministrul Bădălău spune că trenează ancheta privind spargerea locuinţei sale
Declarația prințului Philip după accident. Britanicii spun că nu ar trebui să mai conducă
Reacția conducerii școlii din Craiova după scenele revoltătoare filmate
Doar opt zile a fost deschisă anul acesta pe pârtia Cocoș. Cât a încasat primăria
vanatoare balc
A început vânătoarea de la Balc. Mașinile miliardarilor invitați, dezinfectate la intrare
România, în pragul unei epidemii de gripă. Bilanţul negru al deceselor a ajuns la 18
Bărbatul care a agresat un bărbat de 75 de ani, în scara unui bloc, a fost prins
Pericol de avalanșă și drumuri închise. Ce județ este vizat
Firea: ”Înţeleg nemulţumirea celor care nu au căldură. Nu aveam să rezolv în 2 ani”
Profesoară de engleză din Cluj, reclamată pentru că a predat un cuvânt la ore