Părinţii sau bunicii, țintele unei înșelătorii pe Facebook

Ultimul update: Marti 23 Octombrie 2018 19:46
Data publicarii: Marti 23 Octombrie 2018 13:34
Categorie: Actualitate

Alertă de fraudă pe Facebook, dată de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Experţii spuncă înşelătoria este asemenatoare cu celebra metoda "accidentul".

Schema îi vizează în primul rând pe părinţii şi bunicii care nu cunosc bine reţelele sociale şi le folosesc mai mult pentru a ţine legătura cu rudele aflate în alte oraşe sau în străinătate.

Metoda "accidentul" s-a mutat acum pe la telefon pe Facebook, spun specialiştii în securitate cibernetică. A păţit-o o femeie din Galaţi care este obişnuită să ţină legătura online cu cei trei copii ai săi, plecaţi la muncă în Olanda.

"Mi-a apărut o notificare, scria că doi apropiaţi au suferit un accident grav. M-am speriat, mai ales că persoana care m-a etichetat stă în străinătate", povestește victima.

De la acea postare, victima a fost redirecţionată pe o pagină falsă de Facebook, unde i s-a cerut să tasteze contul şi parola. Din fericire, femeia şi-a dat seama că este ceva ciudat la mijloc. Experţii de la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică spun că nu este un caz singular.

"O dată ce a fost compromis un cont de Facebook, din listele de contacte se transmite şi la alţi utilizatori din listă mesajul cum că a fost un accident", explică Nelu Munteanu, director tehnic CERT.RO.

Îngrijoraţi şi speriaţi, mulţi oameni încearcă să afle cât mai repede ce au păţit rudele lor şi nu sunt atenţi ca pagina-capcana nu seamănă prea bine cu paginile oficiale ale Facebook. După ce utilizatorii comit greşeală de a introduce contul şi parola pe pagina falsă, infractorul are imediat acces la datele victimei.

"Atacatorii exploatează acest simţ de urgenţă. O dată ce atacatorii au acces la profilul de Facebook, pot să trimită mesaje altor rude din listă şi să le ceară bani împrumut sau poate să le spună că fiul lor a avut un accident şi aşa să infecteze mulţi alţi prieteni", explică Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică.

În pericol sunt în principal utilizatorii care nu sunt atenţi sau nu cunosc prea bine cum funcţionează reţelele sociale.

Vă puteţi da seama imediat dacă o pagină este sigură dacă verificaţi link-ul. Cel fals are de obicei un nume care nu are legătură cu Facebook-ul, asta deşi grafică şi culorile paginii sunt asemănătoare cu cele originale. Aşadar, dacă primiţi o astfel de notificare, ingnorati-o şi nu vă introduceţi niciodată parola pe o pagină suspectă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Minoră din Vrancea, reclamată la poliţie de iubitul ei. Ce ţinea în borcane
Minoră din Vrancea, reclamată la poliţie de iubitul ei. Ce ţinea în borcane
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
furt olanda tablou picasso
Jaful secolului, comis de amatori. Hoţii români au ales tablouri care să intre în sacoşe şi au vrut să i le vândă lui Becali
JAFUL SECOLULUI. Tabloul de Picasso "ars în sobă" a fost găsit într-un sat din Tulcea, la rădăcina unui copac
A murit fostul ambasador Mihnea Constantinescu, membru al Consiliului Regal
Accident cu 7 victime în Covasna. Cauza impactului de pe DN10
Incendiu uriaş la marginea Capitalei. Localnicii, alarmaţi prin sistemul RO-ALERT
Taximetrist din Neamţ, rămas prizonier în propria maşină. Ce greşeală a făcut
urs barlad
Un bărbat a fost mușcat chiar de ursul pe care îl rănise cu o zi înainte
O conductă de gaz din Braşov a luat foc în plină zi, sub ochii trecătorilor
Pană de curent în Sectorul 3. Oamenii s-au încălzit la aragaz: "Se întâmplă des"
3 oameni au ajuns la spital din cauza unui câine. Poliţia a deschis o anchetă
Un copil de 3 ani din Dâmboviţa şi tatăl său sunt căutaţi de poliţie. De ce se teme mama
Când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă? Deja s-au format cozi mari la vulcanizări