Părinții refuză să semneze un acord care interzice elevilor să înregistreze orele online. ”Vor fi probleme legale”

26-09-2020 15:58


Scoala online

Mai mulți părinți din Constanța s-au arătat revoltați și refuză să semneze un acord privind interzicerea înregistrării orelor de curs predate online, chiar dacă încălcarea acestei prevederi poate duce la sancțiuni usturătoare.

 

Interdicția apare în ordinul de ministru privind desfășurarea cursurilor online, iar multe școli au decis să o aducă la cunoștința părinților sub forma unui acord pe care aceștia să îl semneze.

Părinții de la Școala Gimnazială nr. 29 ”Mihai Viteazu” din Constanța nu vor însă să facă acest lucru, scrie Replica de Constanța, deși acordul este doar o formă de luare la cunoștință, întrucât interdicția se aplică indiferent de acceptul lor.

"Să nu înregistrați activitățile didactice prin niciun procedeu și să nu multiplicați sub nicio formă înregistrările activităților didactice fără acordul expres al cadrului didactic care conduce/realizează activitatea respectivă. Să luați toate măsurile pentru a preveni înregistrarea activităților didactice sau multiplicarea înregistrărilor acestora, în absența acordului expres al cadrului didactic care conduce/realizează activitatea respectivă", se arată în acordul înaintat părinților și elevilor.

Încălcarea acestui ordin aduce repercursiuni și sancțiuni usturătoare, cu alte cuvinte ”probleme legale”, a explicat directroul școlii pentru sursa citată.

 

”Am vrut să tragem un semnal de alarmă”

 

"Această obligație provine din ordinul de ministru, noi doar ne-am gândit să le aducem la cunoștință acest lucru părinților, pentru că poate nu toată lumea a citit legea. Este pur și simplu o aducere la cunoștință. Cei care nu acceptă să semneze acest acord nu vor păți nimic, dar dacă un elev va filma orele de curs fără acceptul profesorilor vor fi probleme legale. Dacă nu se vor respecta aceste măsuri, va interveni ordinul de ministru și GDPR, care are amenzi usturătoare. Noi sperăm că nu se va întâmpla așa ceva. Dacă totuși se va întâmpla, persoana lezată va decide dacă se va adresa instanței. Noi doar am vrut să tragem un semnal de alarmă și să punem în temă părinții", a declarat directorul Ion-Denys Ciorogaru.

Înregistrarea orelor desfășurate prin intermediul platformelor educaționale online a fost interzisă printr-un ordin de ministru semnat de Monica Anisie, cu doar trei zile înainte de începerea școlii.

Astfel, ca măsură de protecție a datelor cu caracter personal prelucrate cu ocazia utilizării aplicațiilor/platformelor educaționale informatice, se interzice înregistrarea activităților desfășurate online.

 

 

Sursa: Cristian Anton

VIDEO PROTVPLUS.RO