Ordonanța privind cartelele prepay și apelurile false la 112, publicată în MO

Ultima actualizare: 04-09-2019 19:31

Începând cu 1 ianuarie 2020, cartelele prepay se vor putea cumpăra doar cu buletinul, iar amenzile pentru cei care alertează fără motiv autorităţile prin 112 s-au mărit deja de cinci ori.

Ordonanţa de urgenţă care modifică sistemul 112 a fost publicată în Monitorul Oficial şi intră în vigoare chiar de luna viitoare.

Dacă în cazul cartelelor preplătite termenul de la care se vor cumpăra doar cu buletinul este 2020, în cazul amenzilor pentru alertarea falsă a autorităţilor prin 112, acestea vor intra în vigoare din octombrie.

Toţi cei, care vor suna la numerele de urgenţă în mod abuziv şi vor adresa injurii, riscă să plătească amenzi până la 1000 de lei, iar cei care vor alarma fals vor plăti amenzi de până la 5000 de lei.

Cât despre cei care au cartele preplătite până la 1 septembrie 2020 vor fi obligaţi să furnizeze datele de identificare, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, începând cu aceeaşi dată, va fi interzisă furnizarea către aceşti utilizatori a serviciilor de telefonie mobilă.

Prin aceste modificări, autorităţile speră să ajungă mai rapid la identificarea posibilelor victime sau a infractorilor, dar să aibă şi o mai bună localizare a persoanelor aflate în situaţii de urgență extremă.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO