O trupă SWAT a testat ușa antiglonț care-i apără pe elevi de atacurile armate în scoli

06-03-2018 09:09


După rucsacul antiglonţ, în Statele Unite este testată şi uşa care promite să oprească toate gloanţele trase de pe hol de un posibil atacator.

Ideile nu sunt noi, drept dovadă că au fost dezvoltate deja, dar atacul armat din Florida le aduce în prim-plan. Semn că profesorii se simt tot mai expuşi, unii au hotărât să ia lecţii de autoapărare ca să ştie cum să acţioneze în caz de atac.

În ţara în care peste 200 de incidente armate s-au produs în şcoli numai în ultimii patru ani, dotarea sălilor de clasă cu uşi antiglonţ ar putea salva viaţa a zeci de copii.

Un prototip dezvoltat în ultimii patru ani în Carolina de Sud a fost testat de membri ai unei echipe SWAT. Au început cu un pistol, apoi au trecut la arme din ce în ce mai mari.

Harvey Jacobs, corespondent CBS: "Să vedem dacă uşa a trecut testul. Uitaţi-vă, aici sunt urme de gloanţe pe uşă şi în geam. Acum să ne uităm de partea cealaltă. Ia uitaţi-vă! Niciun glonţ nu a penetrat uşa sau geamul."

Bărbatul care a construit prototipul, el însuşi tată, spune că asemenea uşi ar fi schimbat radical situaţia în cazul atacului armat de la liceul din Florida.

Tony Deering, directorul companiei: "După clipurile pe care le-am văzut pe reţelele de socializare, în unele cazuri, atacatorul se afla în afara clasei şi trăgea prin uşă. Asta nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi existat o uşă protectoare."

Aceste uşi antiglonţ costă în jur de 4.000 de dolari bucata şi rămâne de văzut dacă autorităţile vor face asemenea investiţii pentru a creşte siguranţa în şcoli.

În Oregon, o şcoală de arte marţiale oferă lecţii gratuite de autoapărare profesorilor.

Mark Gajdoftik, profesor de arte marţiale: "Vreau ca oamenii să ştie că pot acţiona. Nu-ţi trebuie cine ştie ce echipament sau vreun antrenament deosebit. Ai un extinctor foarte bun. Poţi să-l foloseşti pe post de măciucă, la nevoie, dar poate fi şi un proiectil foarte bun."

În loc să fugă şi să se ascundă, aceşti profesori învaţă tehnici şi strategii simple care s-ar putea dovedi salvatoare.

Profesor: "Aceste incidente se întâmplă tot mai des, din păcate, şi vreau să fiu pregătită."

Profesor: "Sunt speriată şi tensionată, dar sper ca până la sfârşitul serii să învăţ multe şi să-i pot învăţa şi pe alţii."

Preşedintele Donald Trump a anunţat că are în vedere să-i înarmeze pe profesori, dar propunerea nu a fost bine primită de organizaţiile acestora.
 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO