Motivarea sentintei: Huidu a scapat de inchisoare pentru "potentialul de reconsiderare a conduitei"

Serban Huidu

O pedeapsa cu executare in cazul fostului realizator TV Serban Huidu ar fi "o masura excesiva", intrucat acesta este la prima abatere, are un potential ridicat de "reconsiderare" a conduitei si regreta comiterea faptei, se arata in motivarea sentintei.

Judecatoria Brasov l-a condamnat pe Serban Huidu, in 29 iunie 2012, la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru ucidere din culpa. Sentinta a fost atacata cu recurs, iar, in 7 februarie 2013, Curtea de Apel Brasov a majorat pedeapsa, la patru ani de inchisoare cu suspendare.

In motivarea sentintei, judecatorii Curtii de Apel au precizat ca "la individualizarea pedepsei aplicate, instanta de fond (Judecatoria Brasov - n.r.) a apreciat gresit asupra gradului de pericol social concret al infractiunii comise si a acordat o pondere mult prea insemnata faptului ca inculpatul este la prima confruntare cu legea penala, ca a recunoscut fapta si ca se bucura de o buna reputatie".

Magistratii au decis ca pentru "reeducarea inculpatului" este necesara majorarea pedepsei de la doi ani si sase luni la patru ani de inchisoare.

"Asa fiind, coroborand circumstantele reale si personale incidente in speta, analizate in cele ce preced, se constata ca pedeapsa aleasa de prima instanta este inapta sa asigure realizarea scopului pedepsei, astfel cum acesta este prevazut prin dispozitiile art. 52 Cod penal, pentru reeducarea inculpatului fiind necesara majorarea acesteia la patru ani inchisoare, cuantumul fiind situat intre limitele reduse prin efectul dispozitiilor art. 320 1 alin. 7 Cod procedura penala ( de la 1 an si 4 luni la 4 ani si 8 luni inchisoare)", se arata in motivare.

Citește și
Serban Huidu
Avocatul lui Serban Huidu: "Masina a derapat pentru ca sistemul ABS s-a activat automat de trei ori"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

In motivarea Curtii de Apel Brasov se mai arata ca executarea unei pedepse in regim privativ de libertate, solicitata de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov si de catre familiile victimelor accidentului provocat de Huidu, "apare ca o masura excesiva fata de circumstantele personale ale inculpatului".

"Functiile de constrangere si reeducare, precum si scopul preventiv al pedepsei pot fi realizate numai printr-o justa individualizare a sanctiunii, care sa tina seama de persoana careia ii este destinata, pentru a fi ajutata sa se schimbe, sa se adapteze normelor de convietuire sociala intelese in sens larg. Or, analizand sub acest aspect cauza dedusa judecatii, Curtea nu poate sa nu observe faptul ca inculpatul este la prima confruntare cu rigorile legii penale, ca este o persoana bine integrata social, instruita si cu un potential ridicat de reconsiderare a conduitei sale; toate aceste imprejurari coroborate cu recunoasterea si regretul comiterii faptei, cu conduita procesuala adoptata determina instanta de recurs sa constate ca nu se impune executarea pedepsei prin detentie efectiva, modalitatea neprivativa de libertate fiind cea mai potrivita pentru realizarea scopului prevazut de art. 52 Cod penal", se mai arata in motivarea sentintei Curtii de Apel Brasov.

De asemenea, conform sentintei, Serban Huidu este obligat ca, pe durata termenului de incercare de sase ani, sa se supuna mai multor masuri de supraveghere: sa se prezinte, la datele fixate la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti, conform programului stabilit de acesta; sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta.

De asemenea, pe durata termenului de incarcerare, lui Huidu ii este interzis sa conduca vreun vehicul. In cazul savarsitii unei alte infractiuni, va fi revocata masura suspendarii pedepsei.
In plus, instanta a dispus prelevarea probelor biologice de la Serban Huidu in vederea introducerii profilului genetic in Sistemul National de Date Genetice Judiciare (SNDGJ), dupa ramanerea definitiva a condamnarii.

Citeste si: Primele imagini cu Samsung Galaxy S4 GALERIE FOTO

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Serban Huidu, condamnat la 4 de ani de inchisoare cu suspendare. Familiile victimelor, nemultumite
Serban Huidu, condamnat la 4 de ani de inchisoare cu suspendare. Familiile victimelor, nemultumite

Serban Huidu a primit o pedeapsa mai mare, dar nu va merge dupa gratii. Judecatorii Curtii de Apel din Brasov l-au condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu suspendare.

Avocatul lui Serban Huidu:
Avocatul lui Serban Huidu: "Masina a derapat pentru ca sistemul ABS s-a activat automat de trei ori"

Familiile victimelor accidentului provocat de Serban Huidu au declarat, joi, in instanta, ca pedeapsa de inchisoare cu suspendare este echivalenta cu achitarea, in timp ce avocatii lui Huidu au sustinut ca nu se poate aplica o pedeapsa cu executare.

Serban Huidu: “Traiesc in ultimele zile un santaj media de neimaginat. E jalnic si patetic
Serban Huidu: “Traiesc in ultimele zile un santaj media de neimaginat. E jalnic si patetic"

Dupa o pauza de mai bine de doua saptamani, Serban Huidu a scris din nou pe blogul sau, marturisind ca se simte hartuit si ca este gata sa se supuna oricarei hotarari a justitiei.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.