Mii de români încalcă restricțiile de circulație. De la pești plimbați în pungă la vizite la bunica moartă de 10 ani

Ultima actualizare: 26-03-2020 22:08

Aproape 6.000 de români au fost prinși în ultimele 24 de ore că au încălcat restricțiile de circulație impuse prin ordonanța militară și s-au ales cu amenzi usturătoare: peste șapte milioane de lei în total.

N-au avut adeverință sau legitimație de serviciu și nici declarație pe proprie răspundere.

Unii au dat explicații bizare când au fost întrebați de ce nu stau acasă.

Un bărbat le-a spus polițiștilor că își plimbă animalul de companie și le-a arătat un pește de acvariu pus într-o pungă.

O situație absurdă a fost surprinsă în Botoșani. De la fereastră, un martor l-a filmat pe un bărbat care a stat pitit o oră, urmărind mișcările polițiștilor, pentru că trecuse de ora 13.00, până la care ar fi putut să-și rezolve problemele urgente și putea fi amendat.

Și nu este singurul exemplu.

Am avut cazul unui bărbat care a spus că a ieșit la plimbare cu animalul de companie și avea un pește de acvariu într-o pungă cu apă.

Altul zicea că își plimba pisica, însă era cu mașina la depărtare de 30 de kilometri de casă.

Altul și-a justificat prezența pe stradă spunând că merge să-și îngrijească bunica, doar că polițiștii au verificat informația și au constatat cu stupoare că femeia era decedată de 10 ani.

”Își fură căciula singuri”

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol: ”Aici își fură căciula singuri. Măsurile nu sunt luate să îi blocăm în case, ci să-i protejam”.

Lor li se adaugă mii de persoane care nu au putut face dovada că prezența lor pe străzi este justificată.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliția Română: ”Au fost date aproape 6.000 de amenzi, cu un cuantum de peste 7 milioane de lei”.

Asta înseamnă o amendă medie de 1.300 de lei.

Ce înseamnă ”în apropierea casei”

Controalele au continuat și astăzi. Zeci de mii de polițiști și militari i-au verificat pe oamenii care au ieșit din case.

Pentru că nu puțini sunt cei care au început să interpreteze, în favoarea lor, sintagma ”in apropierea casei”, autoritățile vin cu clarificări.

E drept, nu există o distanță predefinită, însă oficialii spun că te poți considera pe lângă casă dacă mergi cel mult 5 minute.
Daca depășești acest interval este foarte probabil să încalci restricțiile de circulație.

La fel se întâmplă și dacă, de pildă, mergeți în parc. Sunt justificate doar cumpărăturile de strictă necesitate sau vizita la medic.

Persoanele trecute de 65 de ani au voie să iasă din casă doar între orele 11 și 13.

Pentru că a fost considerată prea complicată, responsabilii au anunțat că declarația pe proprie răspundere a fost simplificată.
O găsiți pe site-ul autorităților stirioficiale.ro.

Dacă nu o puteți printa, o puteți scrie de mână, cu toate datele necesare. Cel care vă verifică nu vă poate lua această declarație, dar o poate fotografia, împreună cu documentul de identitate.

Cei care mint în declarație, pe lângă amendă, vor avea și dosar penal.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO