DNA: Antena 3, urmarita penal in dosarul lui Sorin Alexandrescu, pentru complicitate la santaj

Ultima actualizare: 28-07-2013 07:01

Societatea comerciala Antena 3 SA este urmarita penal pentru complicitate la santaj, in dosarul in care sunt cercetati Sorin Alexandrescu, Camelia Voiculescu, George Matiescu, SC Antena TV Group si SC Intact Publishing SRL, se arata intr-un comunicat DNA.

UPDATE Va redam comunicatul integral al Directiei Nationale Anticoruptie:

In cauza penala referitoare la infractiunea de santaj retinuta in sarcina inculpatului ALEXANDRESCU GEORGE SORIN, director general al ANTENA TV GROUP, cat si cu privire la invinuitii VOICULESCU CAMELIA – RODICA, MATIESCU GEORGE DANIEL si persoanele juridice S.C. ANTENA TV GROUP S.A. si S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L., ale carei aspecte au fost mediatizate prin comunicatele de presa din datele de 30 mai 2013 si 11 iulie 2013, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus extinderea cercetarilor si inceperea urmaririi penale fata de persoana juridica S.C. ANTENA 3 S.A. in sarcina careia s-a retinut complicitate la infractiunea de santaj.

Din Ordonanta de extindere a cercetarilor si incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

In perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, inculpatul Alexandrescu George Sorin, director general al ANTENA TV GROUP, a constrans un administrator al unei societati comerciale (parte vatamata) sa semneze un contract in conditii prestabilite, impuse de inculpat, sub amenintarea ca, in caz de refuz, va da in vileag fapte presupus compromitatoare pentru persoana in cauza si ca, in acest scop, va fi realizata o ancheta jurnalistica.

Pe de alta parte, inculpatul a dispus trimiterea, catre partea vatamata si catre alte persoane, a unor adrese de informare emise de catre INTACT PUBLISHING S.R.L. si semnate de invinuitul Matiescu George-Daniel, in calitate de director general, prin care, sub pretextul desfasurarii anchetei jurnalistice, se solicitau relatii privind imprejurarea care facea obiectul santajului.

In tot acest interval de timp, pe posturile de televiziune apartinand ANTENA TV GROUP au aparut informatii cu privire la compania al carei administrator era partea vatamata, aspect de natura sa-i accentueze convingerea ca ar putea fi date publicitatii materialele compromitatoare care sa o vizeze.

Incepand cu data de 22 aprilie 2013, au fost difuzate pe postul TV ANTENA 3, sub forma unor stiri, materiale cu caracter denigrator la adresa partii vatamate.

In plus, incepand cu data de 9 mai 2013, in scopul mentinerii si amplificarii starii de temere induse partii vatamate, pe postul de televiziune ANTENA 3 si pe cele apartinand S.C. ANTENA TV GROUP S.A., a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publica era informata ca vor fi facute dezvaluiri cu privire la eventuale fapte de coruptie in care ar putea fi implicata partea vatamata.

Invinuitei i s-au adus la cunostinta acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie

Procurorii au extins cercetarile in dosarul in care directorul general al Antena TV Group,
Sorin Alexandrescu, este acuzat de santaj si au dispus inceperea urmaririi penale pentru SC Antena 3 SA, in calitate de persoana juridica, pentru complicitate la santaj, au precizat sursele citate.

Directorul general al Antena 3, Mihai Gadea, a venit, joi, la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a da declaratii in calitate de martor in dosarul in care este cercetat directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu.

"Am fost chemat ca martor, sa vedem despre ce este vorba, vin si va povestesc, veti fi aici, fara indoiala", a spus Mihai Gadea la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

La DNA a venit joi si Serban Pop, fost presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), fiind citat in acelasi dosar.

Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este cercetat in libertate in dosarul in care este acuzat de procurorii DNA ca l-ar fi santajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei sa semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.

Alexandrescu a fost arestat preventiv din 31 mai pana in 6 iunie, cand Tribunalul Bucuresti i-a inlocuit masura dispusa de Judecatoria Sectorului 1 cu interdictie de a parasi tara. Sorin Alexandrescu a depus, in 22 iulie, o plangere penala la Parchetul Judecatoriei Sectorului 5, pentru denunt calomnios in cazul administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, in care a aratat ca acesta a folosit date false sau eronate atunci cand l-a denuntat la DNA.

In 11 iulie, procurorii au extins cercetarile in dosarul lui Sorin Alexandrescu si au dispus inceperea urmaririi penale fata de Camelia Rodica Voiculescu, in calitate de asociat la SC Antena TV Group SA si la SC Intact Publishing SRL, si de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, pentru complicitate la santaj. De asemenea, sunt cercetate SC Antena TV Group SA si SC Intact Publishing SRL, pentru santaj, potrivit DNA. Potrivit actelor intocmite de procurori, in perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu l-ar fi constrans pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei sa semneze un contract in conditii prestabilite, impuse directorul general al Antena TV Group, sub amenintarea ca, in caz de refuz, va da in vileag fapte presupus compromitatoare pentru acesta si ca, in acest scop, va fi realizata o ancheta jurnalistica.

"Pe de alta parte, inculpatul a dispus trimiterea, catre partea vatamata si catre alte persoane, a unor adrese de informare emise de catre Intact Publishing SRL si semnate de invinuitul Matiescu George-Daniel, in calitate de director general, prin care, sub pretextul desfasurarii anchetei jurnalistice, se solicitau relatii privind imprejurarea care facea obiectul santajului", au mai aratat procurorii in comunicatul de presa in care au anuntat extinderea cercetarilor in dosarul lui Sorin Alexandrescu.

Totodata, pe posturile de televiziune apartinand Antena TV Group au aparut informatii cu privire la compania RCS&RDS, al carei administrator era Ioan Bendei, aspect de natura sa accentueze convingerea ca ar putea fi date publicitatii materialele compromitatoare, potrivit procurorilor.

"Incepand cu data de 9 mai 2013, pe doua posturi de televiziune din cadrul Antena TV Group a fost difuzat un spot publicitar in cuprinsul caruia se facea referire la ancheta jurnalistica care ar fi vizat imprejurari presupus compromitatoare pentru partea vatamata. Cu ocazia mai multor intalniri, inculpatul Alexandrescu George Sorin i-a reamintit partii vatamate ca singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa si, implicit, activitatea pe care o desfasoara in cadrul companiei este semnarea contractului cu Antena TV Group, in conditiile impuse", a aratat DNA.

Din probatoriul administrat pana in prezent a reiesit ca Alexandrescu a purtat, in mod constant, discutii pe marginea intalnirilor avute cu partea vatamata, atat inainte cat si dupa finalizarea acestora, "cu invinuita Voiculescu Camelia-Rodica, reiesind ca aceasta din urma avea cunostinta de actele materiale intreprinse de inculpat, sprijinindu-l constant in acest sens", potrivit procurorilor. In 11 iulie, din partea Cameliei Voiculescu, presedintele Intact Media Group, a fost remis presei un comunicat in care aceasta acuza "lupta politica a regimului Basescu".

De asemenea, Camelia Voiculescu arata, in comunicatul citat, ca "nu exista niciun cap real de acuzare" impotriva sa sau a membrilor familiei sale. Sorin Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei ca daca nu incheie actul va fi facuta o ancheta jurnalistica in care se va arata ca in 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma presedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca in schimb sa obtina drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.

Procurorii au aratat ca Sorin Alexandrescu urmarea sa-l determine pe Ioan Bendei sa semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioada de cinci ani, insa, in final, directorul general al Antena TV Group a fost de acord si cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioada de cinci ani, promitand in schimb sa nu mai publice informatiile legate de contractul dintre RCS&DS si firma lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL. Sorin Alexandrescu ar fi discutat cu Camelia Rodica Voiculescu despre adresa trimisa lui Bendei, emisa de Intact Publishing, potrivit procesul verbal de redare a inregistrarii convorbirii telefonice care a avut loc intre cei doi in 26 aprilie, au aratat procurorii.

Camelia Voiculescu i-ar fi atras atentia lui Alexandrescu sa aiba grija: "Super OK! Adica super, ma rog, sa vedem! Si oricum tre’ sa ai super grija, te rog!? Stii ca … Acum mi-a dat si mie tata grija aia. Sa ma suni si pe mine dupa aia".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO