Desfășurare impresionată de forțe în Târgoviște unde zeci de polițiști, jandarmi și militari de la ISU caută de dimineață un leu care s-ar plimba liber prin oraș.

Cel puțin doi oameni au sunat la 112, și au susținut că au văzut sălbăticiunea. Deși autorităţile au ridicat inclusiv o dronă, iau în calcul și varianta potrivit căreia, leul despre care vorbesc martorii să fie - de fapt - un câine.

Totuși populația din zona a fost avertizată prin două mesaje RO-ALERT să rămână în casă.

Jandarmi cu arma în mână și polițiști în mașini cu sirenele pornite au încercat toată ziua să găsească leul.

Animalul săbatic a fost căutat pe câmp, prin curțile localnicilor, în zone cu vegetație deasă și la un complex de agrement, unde la intrare este un afiș nu cu unul ci cu doi lei.

Toată această agitație a pornit de la un antrenor de arte marțiale care a susținut la 112 că s-a întâlnit cu leul la marginea unui cartier.

Vasile Lupașc, antrenor de arte marțiale: „Mergea încet. Ne-a văzut, s-a oprit și apoi ne-am retras cu spatele o vreme. Agresiv nu a fost, nu ne-a fugărit”.

Oamenii care locuiesc în zonă au fost avertizați printr-un mesaj RO-ALERT să rămână în locuințe și - în eventualitatea că s-ar întâlni cu leul - au fost sfătuiți să nu încerce să îl fotografieze.

După nici o oră a fost emis un al doilea mesaj de alertă severă care anunța prezența leului într-o altă zonă a orașului Târgoviște.

Polițiștii verifică şi înregistrările camerelor de supraveghere. La căutări au folosit o dronă dar și doi câini de urmă.

S-a implicat și șeful poliției locale din Târgoviște. Alţi angajați din Ministerul de Interne au tratat altfel operațiunea. Pentru orice eventualitate au fost aduși totuși medici veterinari cu arme cu substanțe tranchiliznate.

Cosmin Mateescu, Medic Veterinar: „Trebuie să procedăm foarte atent să nu expunem oamenii.”

Câțiva medici veterinari, pregătiţi cu arme tranchilizante, participă la căutări.

„El nu devine agresiv că e liber, devine agresiv că e încolţit sau că o să vrem să facem ceva să îl capturăm, se va apăra. Trebuie să procedăm foarte atent să nu expunem oamenii”, a explicat un medic veterinar.

În paralel, autoritățile încearcă să afle de unde ar proveni leul. Grădina Zoologică a anunțat că toate cele 4 exemplare de acolo, doi masculi și două femele, sunt în cuști. Oricum, deținerea unui animal sălbatic de către persoane neautorizate este interzisă.

„Direcţia Sanitar Veterinară Dâmboviţa nu are cunoştinţă despre existenţa şi creşterea unor animale sălbatice în gospodăriile populaţiei. Dar au mai fost lei... da, au fost lei”, a spus șeful Serviciului de Sănătate Animală DSV Dâmbovița.

Proprietarul unui centru de agrement, cu piscină și restaurant, a ținut captivi în cușcă, un leu și o leoaică, dar nu-i mai are, spun autoritățile.

La nici 20 de kilometri de Târgoviște, un alt bărbat avea, anul trecut, 9 exemplare. S-a aflat totul după ce individul i-a împrumutat un leu cantaretului de manele Dani Mocanu, pentru realizarea unui videoclip.

Ulterior, o organizație de protecție a animalelor a preluat 7 lei și i-a dus într-o rezervație din Africa.