Recensământ 2022. Județul Brașov este fruntaș la autorecenzare, cu mai bine de jumătate din locuitori care au completat chestionarul.

Cel mai mare procent este, surprinzător, în mediul rural: în comuna Dumbrăvița, unde peste 85 la sută dintre localnici s-au autorecenzat.

Au fost ajutați de angajați ai primăriei, care sunt la dispoziția celor care nu se descurcă online. Alte trei comune au depășit pragul de 80 la sută.

Două angajate stau la dispoziția localnicilor care vor să completeze chestionarul. Pe ușa de la intrare sunt lipite afișe despre autorecenzare. Oamenii le văd şi intră.

Elena Odăianu lucrează la biblioteca din comună și i-a îndemnat la rândul ei pe oameni să ceară ajutor.

Elena Odaianu, localnică:Super, super, deci am parcurs întrebările, dacă eziți să vezi unde te încadrezi ți se sugerează soluția corectă. Foarte bine!”.

Zachiu Popa, primarul comunei Dumbrăvița: „Mulți dintre oameni când veneau să își plătească impozitul, 'domn primar, unde ne putem recenza', le-am recomandat sau aici sau dincolo. Au venit după diverse, adeverință de buletin, acte, au fost foarte receptivi. Mulți mă sunau să mă întrebe unde mă pot autorecenza”.

În judeţul Braşov, alte trei comune au depășit procentul de 80 la sută: Bunești, Teliu și Vama Buzăului.

Și în orașele Ghimbav, Codlea și Râșnov peste 60% dintre locuitori au completat deja chestionarul. Așa se face că județul Brașov este fruntaș pe țară la autorecenzare.