Incendiu la Penitenciarul Rahova, provocat de un detinut. Ministrul Justitiei: "Are probleme de sanatate mentala"

Ultima actualizare: 07-07-2016 07:56

Un detinut care se afla in tranzit la Penitenciarul Rahova si-a incendiat celula, 11 angajati ai unitatii care au intervenit pentru stingerea incendiului si evacuarea detinutilor intoxicandu-se cu fum.

UPDATE 15:30 Ministrul Justitiei a declarat ca nu are "informatii ca s-ar fi incercat o musamalizare. Cu privire la domnul Alexe Nicolae, ca acesta este numele lui, a existat un incident care a inceput deja de ieri dimineata, cred ca pe la ora 09,00, a incercat nu sa dea foc, a distrus o saltea. Se afla singur in camera de detentie, are, am inteles, niste probleme de sanatate mentala, a fost un prim incident ieri dimineata si aseara, la ora 22,00 si-a incendiat cazarmamentul, deci saltelele de acolo, dupa care s-a refugiat in grupul sanitar", a spus Pruna, la finalul unui briefing la Ministerul Justitiei.

Ea a precizat ca imediat dupa incident a fost chemata salvarea.
"La ora 22,00 a avut loc incidentul, s-a sunat la 112, cred ca la 22,18 deja salvarea era acolo. A fost scos detinutul din grupul sanitar, a fost vazut de medicul de penitenciar si a fost dus azi-noapte la Spitalul Universitar de Urgenta, are arsuri. Desigur ca in urma incendiului declansat s-a dispus evacuarea altor camere, astfel incat sa nu fie pusa in pericol, din cauza fumului, sanatatea altor persoane detinute. La doua ore de la declansarea incendiului, deja detinutii care au fost scosi in curtile de plimbare, pentru ca au fost evacuati acolo, au fost introdusi in camerele lor, dupa ce au fost consultati si ei de medicul de serviciu aflat la Rahova", a mai spus Pruna.

Ea a explicat ca nu a fost afectata sanatatea nimanui, in urma incidentului, exceptandu-l pe Alexe Nicolae, care a suferit rani destul de grave. "Eu am cerut ANP-ului sa comunice public despre acest incident si inteleg ca Penitenciarul Rahova va da un comunicat in care vi se vor da toate aceste detalii", a afirmat Raluca Pruna.

 

UPDATE 13:55 Politia Capitalei ancheteaza incendiul provocat de un detinut la Penitenciarul Rahova, o echipa de cercetare de la Sectia 19 ridicand luni probe de la unitatea de detentie, in dosarul in care se fac cercetari pentru distrugere calificata. Echipa de cercetare la fata locului a facut o prima evaluare a distrugerilor si urmeaza ca Penitenciarul Bucuresti - Rahova sa comunice valoarea prejudiciului.

Pentru distrugere calificata prin incendiere, detinutul risca o pedeapsa intre doi si sapte ani de inchisoare. Detinutul a folosit o bricheta pentru a-si incendia celula in care statea singur, a declarat purtatorul de cuvant al Penitenciarului Rahova, Gabriela Livadariu.

"Regulamentul de aplicare a Legii 253 prevede posibilitatea de a detine asupra fiecaruia dintre ei, in cazul fumatorilor, bricheta pentru a prinderea propriilor tigari. De aceea avea bricheta asupra lui. (…) A fost condamnat pentru talharie, doi ani, a venit in tranzit, pentru doua zile, trebuia sa plece in aceasta dimineata de la Penitenciarul Rahova la alta unitate”, a spus Gabriela Livadariu.

 

 

Barbatul ar fi dat foc saltelelor din celula cu ajutorul unei brichete, pe care avea voie sa o aiba, fiind declarat fumator. Apoi s-a refugiat in camera unde se afla grupul sanitar, uIn timpul incendiului, 67 de detinuti au fost evacuati in curtea penitenciarului. Aproape doua ore, personalul s-a luptat cu flacarile, salvandu-l si pe detinutul care a provocat incendiul. El este acum la spital si e acuzat de distrugere calificata

"Aseara (duminica, n.r.), in jurul orei 22.00, a avut loc un incendiu la Penitenciarul Rahova provocat de un detinut care era cazat singur. S-a intervenit de indata pentru stingerea incendiului, au fost evacuati 67 de detinuti in curtea de plimbare, dupa ce ne-am asigurat ca au fost luate toate masurile si nu mai pot exista alte evenimente negative, acestia au fost cazati inapoi in camerele de detinere. Pe parcursul acestei zile (luni, n.r.) vor fi remediate pagubele materiale. Ca urmare a incidentului, detinutul care a provocat incendiul a fost prezentat la Spitalul Penitenciarului Rahova pentru consult, dupa care a fost internat intr-un spital din reteaua Ministerului Sanatatii”, a declarat pentru News.ro inspectorul principal Carmen Utoiu, ofiter de presa la Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Detinutul se afla in tranzit la Penitenciarul Rahova, intrucat urma sa apara in fata unei instante de judecata din Bucuresti.

"Unsprezece angajati ai Penitenciarului Rahova sunt internati ca urmare a producerii acestui eveniment. Asteptam sa primim datele medicale privind starea atat a detinutului cat si a celor 11 angajati. Aseara, starea detinutului era stabila”, a spus Carmen Utoiu, pentru News.ro. Intre timp, angajatii penitenciarului au fost externati. 

Administratia Nationala a Penitenciarelor si Ministerul Justitiei vor sa ii separe pe acesti detinuti de restul condamnatilor aflati in cursul executarii unei pedepse privative de libertate. Masura face parte dintr-un plan complex de imbunatatire a conditiilor de detentie din Romania, potrivit Ministerului Justitiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO