Procurorii cer 11 ani de inchisoare pentru Gigi Becali in dosarul sechestrarii

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii au aratat la instanta suprema ca inculpatii din dosarul sechestrarii celor care au furat limuzina lui George Becali trebuie condamnati la pedepse de peste 11 ani de inchisoare si ca prima instanta a gresit atunci cand a achitat toti inculpatii

Completul de cinci judecatori ai instantei supreme dezbate, luni, recursul facut de Parchet impotriva deciziei unui complet de trei judecatori de la aceeasi instanta prin care inculpatii din dosarul sechestrarii, intre care si Gigi Becali, au fost achitati.

La termenul de luni al procesului, procurorul prezent la instanta le-a cerut judecatorilor casarea deciziei de achitare si condamnarea tuturor inculpatilor "la media limitelor speciale de pedeapsa prevazute de lege" in cazul acestor infractiuni.

Concret, a aratat ulterior procurorul, inculpatii din dosar ar trebui condamnati la o pedeapsa de aproximativ 11 ani si sase luni, limitele fiind intre 7 si 15 ani pentru fapta pentru care acestia au fost deferiti justitiei.

Procurorul a mai spus ca instanta de fond, respectiv completul de trei judecatori al instantei supreme, a gresit atunci cand i-a achitat pe cei din acest dosar.

Citește și
Andrei Chiliman si Crin Antonescu
Chiliman: Becali este unul dintre accidentele istoriei PNL, accident indus de Antonescu
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Potrivit procurorului, modalitatea prin care s-au comis faptele sunt de natura unui "comando urban" in sensul ca s-au folosit arme de foc, au existat urmariri si accidentari in trafic, rapiri si violenta.

Procurorul a mai aratat ca daca persoanele din acest dosar ar fi achitate, s-ar crea impresia ca orice persoana isi permite bodyguarzi isi permite si sa depaseasca si limitele legale in a-si face dreptate.

"Becali a savarsit fapta de lipsire de libertate cu intentie directa, pentru ca a prevazut si acceptat posibilitatea producerii ei atunci cand si-a trimis bodyguarzii sa-i aduca pe presupusii hoti ai limuzinei sale", a aratat magistratul.

De aici, a aratat procurorul, rezulta si intentia directa, iar lipsirea de libertate subzista indiferent de modul prietenos in care s-au derulat discutiile la bar. "Este exclusiv dreptul autoritatilor sa lipseasca de libertate pe cineva in conditii expres si limitativ prevazute de lege", a subliniat procurorul.

In continuare, avocatii celor inculpati in acest dosar expun in fata celor cinci judecatori motivele pentru care completul de cinci ar trebui sa mentina achitarile date de instanta inferioara.

Gigi Becali, a fost achitat, in 19 octombrie 2011, de catre un complet de trei judecatori al ICCJ, el fiind acuzat ca le-a ordonat garzilor sale sa ii prinda pe cei care i-au furat un Mercedes. Hotii au fost dusi apoi la sediul Partidului Noua Generatie (PNG), pe care Becali in conducea, loc unde acestia au fost sechestrati cateva ore si agresati.

Decizia instantei a fost contestata de Parchet si de unii dintre inculpatii din dosar, iar dosarul a ajuns la completul de cinci judecatori de la aceeasi instanta.

Gigi Becali a fost achitat de judecatori in baza articolului 10 litera d din Codul de procedura penala, respectiv pentru ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii.

In baza aceluiasi articol au fost achitati si Stefan Dediu, Catalin Otto Zmarandescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrascu, Marcel Popa si Romulus Dumitrescu.

Marcel Popa, cel care l-a impuscat in picior pe Nicolae Tinel, unul dintre suspectii in cazul furtului masinii lui Becali, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pentru uz de arma neletala, instanta stabilind un termen de incercare de trei ani.

Gigi Becali a fost achitat pentru ca "premisa procurorilor a fost gresita", iar judecatorii au constatat ca acesta a comandat recuperarea masinii si nu violente la adresa hotilor, tinandu-le lectii de morala.

Judecatorii instantei supreme au aratat in motivarea deciziei din 19 octombrie 2011, ca partile vatamate nu au avut de suferit in urma furtului limuzinei lui Becali, ci, mai mult, au fost tratate cu bauturi la barul din Pipera iar acestora nu li s-a interzis nicio clipa sa plece. Magistratii remarca totodata ca niciuna din parti nu a cerut expres sa fie lasata sa plece.

Totodata, instanta a mai notat in motivare ca in timpul petrecut in bar cei trei au fost subiectii unor "discutii moralizatoare" din partea finantatorului FC Steaua.

Becali declara, dupa pronuntarea solutiei in acest dosar, ca sotia si copiii lui au trait o trauma atunci cand el a fost arestat in cazul sechestrarii persoanelor care i-au furat masina, insa considera ca s-a facut dreptate prin faptul ca justitia l-a achitat.

Gigi Becali a fost trimis in judecata in octombrie 2009, alaturi de Stefan Dediu, Catalin Otto Zmarandescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrascu, Marcel Popa si de politistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate in mod nelegal.

Potrivit procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Gigi Becali le-ar fi cerut garzilor sale sa-i gaseasca pe cei care i-au luat autoturismul, sa-i duca la sediul PNG (unde functiona si un bar), unde hotii au fost pusi sa dea declaratii scrise, in care consemnau ca ei sunt cei care au furat Mercedesul finantatorului si ca nu vor reclama Politiei faptul ca au fost urmariti cu masinile, urcati cu forta in vehicule si dusi in Pipera. Unul dintre hoti a fost impuscat, glontul de cauciuc fiind scos din piciorul victimei (Nicolae Tinel) la barul din Pipera, care de fapt este sediul Partidului Noua Generatie (PNG).

"Probatoriul administrat in cauza a relevat faptul ca, in noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, inculpatii Dediu Stefan Fanus, Zmarandescu Catalin Otto, Mila Mihai, Dumitrascu Niculae si Popa Marcel, instigati de inculpatul Becali George, actionand impreuna si folosind violenta, le-au imobilizat si rapit pe partile vatamate N.T., M.S. si A.C.D. pe care le-au transportat, impotriva vointei acestora, intr-un local din orasul Voluntari, judetul Ilfov, sechestrandu-le aproximativ doua ore si supunandu-le la suferinte fizice si psihice. In acest context, inculpatii le-au obligat pe partile vatamate sa scrie declaratii prin care recunosteau comiterea unei infractiuni", informa Parchetul, care aprecia ca furtul trebuia reclamat la politie, iar hotii ar fi trebuit sa fie dusi in fata autoritatilor.

Gigi Becali a fost arestat preventiv in 3 aprilie, alaturi de alte cinci persoane - Catalin Otto Zmarandescu, Stefan Dediu, Nicolae Dumitrascu, Dumitru Beciu si Marius Petrinel Geavela - fiind acuzat de trei fapte de lipsire de libertate in mod ilegal, infractiune pedepsita cu inchisoare de la 7 la 15 ani. In 17 aprilie, Becali a fost eliberat din arest, fiind trimis in judecata in stare de libertate.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Curtea de Justitie a UE va analiza declaratia lui Becali din 2010 legata de homosexuali
Curtea de Justitie a UE va analiza declaratia lui Becali din 2010 legata de homosexuali

Curtea de Justitie a Uniunii Europene va analiza cazul generat de declaratia facuta de George Becali in 2010, potrivit careia patronul clubului Steaua nu ar lua un homosexual in echipa, la solicitarea Asociatiei ACCEPT.

Chiliman: Becali este unul dintre accidentele istoriei PNL, accident indus de Antonescu
Chiliman: Becali este unul dintre accidentele istoriei PNL, accident indus de Antonescu

Primarul Sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, considera ca George Becali este "unul dintre accidentele istoriei PNL, accident indus de Crin Antonescu" si care nu a adus voturi partidului, ci, dimpotriva, a dus la pierderea mai multor votanti.

Becali: Nu-mi declar banii nici daca se da ANI peste cap, o sa declar legea neconstitutionala
Becali: Nu-mi declar banii nici daca se da ANI peste cap, o sa declar legea neconstitutionala

George Becali a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX ca nu isi va declara banii detinuti in conturile bancare nici daca ANI "se da peste cap", mentionand ca daca Agentia il va trimite in judecata va declara legea de functionare a ANI neconstitutionala.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.