Fenomene asemănătoare unui taifun în România. Explicațiile meteorologilor


Ultimul update: Vineri 28 Iunie 2019 20:11
Data publicarii: Vineri 28 Iunie 2019 18:42
Categorie: Stiri actuale

Vijelii puternice, care în unele zone au semănat cu niște furtuni tropicale de putere mare, i-au înspăimântat pe oameni.

În Dej, au smuls acoperișurile, iar în Timiș, au doborât copacii și au spulberat izolația blocurilor. În alte părți, străzile s-au transformat în lacuri, după ce sistemele de canalizare au cedat.

Probleme au apărut și pe calea ferată. Mai multe trenuri, cu sute de pasageri, au avut întârzieri uriașe pentru că liniile erau blocate de copacii rupți de vânt.

În Dej, vântul a suflat cu 94 de kilometri pe oră. Furtuna, asemănătoare unui taifun, specific zonelor tropicale, a spulberat totul în cale. Imaginile filmate de pe o terasă au surprins momentul în care vijelia ridică de la sol mai multe resturi de ambalaje şi îndoaie arborii.

Acoperişul unui bloc a fost smuls de vânt şi aruncat peste cinci maşini. Un bătrân blocat în locuinţă a avut nevoie de ajutorul pompierilor ca să poată ieşi.

Vântul a suflat turbat şi în Timişoara. Sub puterea rafalelor, izolaţia unui bloc s-a desprins de parcă ar fi fost o coală de hârtie şi a ajuns pe şosea. Mai multe străzi au fost inundate.

Vijelia a făcut pagube în nouă localităţi din Timiş. Oamenii au filmat imagini care dau fiori, cu copaci smulşi din pământ de vânt.

Mai mulţi copaci au fost doborâţi de furtună şi în Arad. După o ploaie torenţială de o oră, străzile au fost acoperite de apă.

A fost prăpăd şi în Râmnicu Vâlcea. Câteva zeci de gospodării au fost inundate, iar apa strânsă pe unele străzi a avut aproape un metru.

Iar la Oradea, canalizările au refulat şi vântul, cu o forță impresionantă, a pus la pământ mai mulţi copaci. Unii şoferi care s-au încumetat să circule pe străzile inundate au rămas blocaţi în apă ori şi-au pierdut numerele de înmatriculare.

Vremea rea a dat peste cap şi traficul pe calea ferată. În Caraş-Severin, circulaţia trenurilor a fost oprită după ce arborii prăbuşiţi de pe versanţi au rupt linia de înaltă tensiune şi au blocat şinele. Peste 800 de pasageri din cinci garnituri, care urmau să ajungă la Bucureşti şi Constanța, au fost opriţi în halte ori pe câmp câteva sute de minute.

Pasager tren: "Suntem de 14 ore aici. Nimeni nu ne bagă în seamă, nu avem apă, nu avem mâncare, nu avem nimic. Stăm aici. Suntem aici în pustiu. Trebuia să fim la Bucureşti de dimineaţă."

Fenomenele meteo periculoase s-au produs din cauza unei mase de aer rece care a intrat în România prin nord-vest, unde a întâlnit temperaturi de peste 30 de grade - spun meterologii.

Impactul dintre cele două mase de aer, cald şi rece, a dus la intensificarea vântului, iar furtuna a fost devastatoare.

Izolația unui bloc s-a desprins complet în timpul unei furtuni, în Timișoara
Izolația unui bloc s-a desprins complet în timpul unei furtuni, în Timișoara
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cornel Feruţă
Un român ar putea deveni directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică
Raport secret: Cele 6 baze militare din Europa unde SUA depozitează arme nucleare
Presa străină despre cum a fost primită Simona Halep de români
Ce au găsit procurorii DIICOT în beciul unui bărbat din Târgu Mureş. A fost arestat
Detalii din anchetă. Preotul acuzat de pornografie infantilă ar fi făcut mai multe victime
Analiză. Câți bani ar putea pierde cei cu pensii mai mari de 10.000 de lei
simona, halep, imn, national arena,
Reacția Simonei Halep după intonarea imnului pe Arena Națională
Momentul în care Simona Halep a intrat pe Arena Națională cu trofeul Wimbledon
Accident petrecut în București: o mașină de poliție s-a răsturnat
Pesta porcină continuă să facă ravagii. Județul în care a fost depistat un nou focar
Un incident grav dezvăluie cât de periculos e să mergi cu tramvaiul în Timișoara
Un instructor auto din Olt, prins băut la volan. Era cu o elevă în mașină