"A doua deflagratie de la Sighetu Marmatiei putea fi evitata, daca se respectau normele"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, care a fost director Distrigaz, a declarat pentru presa locala ca a doua deflagratie de la Sighetu Marmatiei putea fi evitata daca se respectau normele de lucru.

17 oameni au fost raniti in doua explozii succesive care s-au produs intr-un club de noapte din Sighetu Marmatiei. Initial, 7 tinere au suferit arsuri dupa o explozie care a avut loc la ora 1 noaptea in toaleta clubului.

O a doua deflagratie, produsa dimineata la ora 10, a ranit inca 10 oameni. Toti erau membri ai comisiei de ancheta. Adjunctul sefului pompierilor din Sighet, considerat un erou de oamenii din zona, e in stare foarte grava. Arsuri pe aproape tot corpul a suferit si seful societatii locale de furnizare a gazului. Surse din ancheta vorbesc de nereguli grave si se pare ca, in momentul producerii celei de-a doua explozii, gazul nu era oprit.

Mai multi raniti au fost adusi deja la Bucuresti, iar Ministerul Apararii Nationale a organizat si un al doilea transport de victime.

Cronologia evenimentelor

Citește și
incendiu, flacari
Explozie la o fabrica de cauciucuri din Suceava, la un an dupa un incident similar
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

ora 19.54 Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, care a fost director Distrigaz, a declarat pentru presa locala ca a doua deflagratie de la Sighetu Marmatiei putea fi evitata daca se respectau normele de lucru si ca procedurile de interventie dupa prima explozie nu au fost respectate.

intrebat ce inseamna respectarea normelor de lucru, Man a raspuns ca se refera la securizarea perimetrului, la identificarea zonelor de scurgere a gazelor cu aparate speciale si la izolarea retelelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Pina nu se izoleaza sursa nu se poate sta si astepta. Nu s-a intervenit corespunzator, cred eu, insa specialistii care investigheaza cazul se vor pronunta", a afirmat Man.

Potrivit presei locale, specialistii care vor investiga cazul au stabilit ca audierea martorilor la cele doua explozii sa inceapa de duminica seara.

 

ora 18.23 Chestorul Liviu Popa, seful Politiei Romane, a declarat, duminica seara, ca nu se va intra in spatiul unde au avut loc exploziile la Sighetul Marmatiei pana nu exista certitudinea ca nu mai este vreun risc, echipele de criminalisti si specialisti in gaze fiind pregatite pentru investigatii.

Potrivit chestorului Popa, specialisti ai unei firme de distributie de gaze "sunt in zona pentru a reduce concentratia de gaze la 4,5", iar din evaluarile la fata locului s-a identificat problema de la fata locului, astfel ca locuitorii nu trebuie sa fie in panica.

Un procuror sef, prezent la conferinta de presa de la Politia Sighetul Marmatiei, a anuntat ca in curand investigatiile vor fi preluate de catre Parchetul Tribunalului Maramures, facindu-se cercetari sub aspectul comiterii infractiunilor de vatamare corporala din culpa, distrugere si la legea protectiei muncii, intrucat a doua explozie s-a produs cand erau in local angajatii de la ISU, ai Politiei, de la Gaze, care vroiau sa investigheze modul cum s-a produs deflagratia de sambata spre duminica, la ora 0.56.

Chestorul Popa a precizat ca discoteca unde a avut loc exploziile nu era conectata la reteaua de gaze.

La randul sau, procurorul sef a spus ca de la sediul societatii care distribuie gaz in Sighetul Marmatiei sunt ridicate documente, pentru a fi verificate contractele de furnizare a gazelor pe cele doua magistrale.
 

ora 18.02 Un reprezentant al Spitalului de Arsi din Bucuresti a declarat ca unul dintre pompierii raniti in cea de-a doua explozie la Sighet are sanse minime de supravietuire, el avand arsuri pe 80 la suta din suprafata corpului.

La Spitalul de Arsi din Capitala sunt internate sase tinere, victime ale primei explozii, iar in cursul serii de duminica au mai fost adusi alti cinci pacienti.

Concret, au fost adusi doi pompieri, doi angajati ai societatii de gaze si notarul, care avea biroul deasupra discotecii unde a avut loc explozia sambata noaptea.

Cei cinci au intrat in imobilul unde a avut loc explozia. Nefiind oprite alimentarea cu energie electrica si gaze, in momentul in care cei cinci au intrat la prima sursa de energie s-a produs a doua deflagratie.

ora 16.01 Reteaua de gaz a cladirii din Sighetu Marmatiei in care au avut loc doua explozii ar fi fost verificata in urma cu cateva zile, sustine unul dintre chiriasi, fara ca specialistii sa identifice probleme.

Unul dintre chiriasii cladirii in care au avut loc exploziile, avocatul Toader Sustic, a declarat pentru presa locala ca reteaua de gaz ar fi fost verificata in urma cu mai putin de o saptamana de catre ISCIR si nu au fost depistate probleme.

"Nu s-a simtit niciun miros de gaz. Nu imi dau seama ce s-a intamplat", a spus avocatul.

Acesta spune ca a fost chemat, duminica, la birou, ca sa fie verificata retea de gaz si nu s-au gasit scurgeri.

ora 14.40 O echipa de specialisti ai Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INSEMEX) Petrosani va realiza expertiza tehnica a celor doua explozii dintr-un club din Sighetul Marmatiei, solicitarea fiind facuta de Inspectia Muncii Bucuresti.

ora 14.30 Inspectorul general de stat de la Inspectia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat MEDIAFAX ca primele date in cazul celei de-a doua explozii de la Sighetu Marmatiei arata ca ar fi fost incalcata o regula elementara, si anume nu ar fi fost intrerupta furnizarea cu gaze si electricitate in cladire.

ora 14.07 O echipa de specialisti de la Targu Mures este asteptata sa soseasca la Sighetu Marmatiei pentru a se alatura echipei constituite pe plan local care urmeaza sa cerceteze cauze producerii celor doua explozii intr-un club din oras, a declarat primarul Eugenia Godja.

ora 13.20 Seful Politiei Romane, Liviu Popa, a plecat la Sighetu Marmatiei, insotit de o echipa de experti in protectia muncii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane pentru a-l sprijini pe procurorul care ancheteaza cauzele producerii exploziilor dintr-un local din Sighet.

Purtatorul de cuvant de la Ministerul Adminsitratiei si Internelor, Marius Militaru, a declarat ca ministrul de resort Gabriel Berca a dispus ca seful Politiei Romane, Liviu Popa, sa se deplaseze la Sighetu Marmatiei. Primarul din Sighetu Marmatiei, Eugenia Gojda, declara ca perimetrul unde au avut loc cele doua deflagratii soldate cu 17 raniti a fost izolat si ca echipa de ancheta asteapta ca specialistii de la gaze sa stabileasca daca este posibil accesul in incinta pentru efectuarea cercetarii.

"Zona a fost securizata, deocamdata nimeni nu mai poate trece. Vedem acum ce plan au echipele si ce strategie. Perimetrul a fost izolat si asteptam sa ne spuna specialistii de la gaze cand se poate incepe cercetarea la fata locului", a spus primarul din Sighetu Marmatiei.

ora 13.10 O aeronava militara a decolat de la Bucuresti pentru a aduce de la Baia Mare victimele celei de a doua explozii, care s-a produs duminica la o discoteca din Sighetu Marmatiei. Pacientii, care au suferit arsuri grave in urma celei de-a doua explozii produse in Sighetu-Marmatiei, vor fi asistati pe timpul zborului de o echipa medicala SMURD, misiunea fiind aprobata in urma solicitarii subsecretarului de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat, precizeaza MApN.

Echipajul aeronavei C-27J Spartan, de la Flotila 90 Transport Aerian, este condus de locotenent-comandorul Emil Tecuceanu. Aeronava militara a decolat, la ora 12.45, de la Otopeni catre Baia Mare.

ora 13.05 Primarul din Sighetu Marmatiei, Eugenia Gojda, a declarat ca perimetrul unde au avut loc cele doua deflagratii soldate cu 17 raniti a fost izolat si ca echipa de ancheta asteapta ca specialistii de la gaze sa stabileasca daca este posibil accesul in incinta pentru efectuarea cercetarii. "Zona a fost securizata, deocamdata nimeni nu mai poate trece. Vedem acum ce plan au echipele si ce strategie. Perimetrul a fost izolat si asteptam sa ne spuna specialistii de la gaze cand se poate incepe cercetarea la fata locului", a spus primarul din Sighetu Marmatiei.

Potrivit sursei citate, din cei noua raniti care au fost transportati la spitalul din Baia Mare, doi sunt in stare foarte grava si doi in stare grava, restul fiind raniti mai usor. Directorul companiei de gaze din Sighetu Marmatiei, care se afla la fata locului in momentul producerii exploziei, este unul dintre cei mai grav raniti, a mai spus edilul. Printre ranitii mai grav este si un ofiter de la Investigatii Criminale, care va fi transportat de la Baia Mare la Bucuresti, alaturi de alti raniti, cu un avion militar.

ora 12.30 Cele sase tinere ranite in prima explozie, aduse la Spitalul de Arsi din Capitala, au arsuri pe 30-60% din suprafata corporala, mai ales pe fata si pe maini. Cinci dintre victime sunt in stare grava, dar stabila. Cel mai grav, in stare critica si cu sanse putine de supravietuire, este barbatul din Abrud, judetul Alba, adus cu acelasi avion militar in urma altei explozii produse sambata seara intr-un bloc din orasul respectiv.

"Fetele au nevoie de operatii, avand arsuri pe fata si pe maini, insa in cazul lor prognosticul este bun. Ele vor ramane insa cu semne. intr-o saptamana vom incepe sa le facem transplanturi de grefe", a spus medicul de la Spitalul de Arsi din Capitala care s-a ocupat de paciente.

Acesta a adaugat ca fetele nu sunt in stare critica si ca toate erau constiente cand au sosit la spital. Potrivit acestuia, una dintre fete i-a spus ca tine minte doar ca era pe scena si dansa cand s-a produs explozia. Referindu-se la victimele celei de-a doua deflagratii, medicul a spus ca o parte dintre acestea vor fi duse la Spitalul Floreasca, iar trei sau patru vor fi adusi la Spitalul de Arsi.

ora 12.00 Noua din cele zece victime ale celei de-a doua explozii produse duminica dimineata vor fi transportate la spitalul din Baia Mare, urmand ca apoi sa fie preluate cu o aeronava militara la Bucuresti.

Vasile Stefanca, managerul spitalului din Sighetu Marmatiei, unde au fost transportate cele zece persoane ranite in a doua explozie produsa in imobilul din Sighetu Marmatiei, a declarat ca victimele au arsuri de gradele 1, 2 sau 3, intre 15 si 40 - 50% din suprafata corporala.

Potrivit sursei citate, medicii din Sighetu Marmatiei au decis ca noua dintre victime sa fie transportate la Baia Mare, una dintre acestea, care este in stare mai grava, sa fie dusa cu elicopterul, iar celelalte cu ambulantele, urmand sa ajunga in maxim o ora si jumatate la Baia Mare, pentru ca apoi sa fie transportate la Bucuresti cu o aeronava militara.

"Acum organizam transportul lor la Baia Mare. Au venit cel putin 25 de medici din spitale pentru a organiza transportul victimelor la Baia Mare. Niciunul dintre raniti nu este in stare critica, iar la ora actuala toti au fost stabilizati. Doar unul dintre pacienti are o plaga taiata si o arsura minora de gradul 1, si acest pacient va fi tinut in continuare la noi, ceilalti avand arsuri de gradele 1,2 si 3. NU exista niciun pacient cu arsuri de gradul 4", a spus Vasile Stefanca.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Alin Maghiar, a declarat ca o comisie de ancheta va cerceta cauzele si imprejurarile in care s-au produs cele doua explozii. El a spus ca, potrivit standardelor, accesul unei echipe de cercetare in interiorul unei cladiri afectate de o explozie se poate face doar dupa ce furnizorul de gaz spune ca acest lucru este sigur, iar constructia nu prezinta risc de prabusire.

"Nu ma pot pronunta asupra cauzelor celei de-a doua explozii, pentru ca nici la prima explozie nu se cunosc cauzele. Se va face o comisie care va cerceta ambele cauze de explozie. O echipa de cercetare nu patrunde inauntru pana cand furnizorul de gaze nu spune ca accesul se poate face in siguranta. Deocamdata, nu se stie de unde au ajuns gazele in incinta respectiva", a mai spus Maghiar.

ora 11.30 Purtatorul de cuvant al Politiei Romane, Christian Ciocan, a declarat ca unul din cei trei politisti raniti in explozia de duminica de la Sighet este in stare grava. Potrivit oficialului, la locul deflagratiei se afla adjunctul Politiei Sighet si doi criminalisti care faceau cercetarea la fata locului dupa prima explozie, produsa sambata noaptea in urma unei acumulari de gaze.

ora 11.00 Secretarul de stat Raed Arafat a solicitat Ministerului Apararii un avion pentru a aduce la Bucuresti opt dintre victimele celei de-a doua explozii, cerere care a fost acceptata, avionul urmand sa decoleze spre Baia Mare in aproximativ 40 de minute.

Arafat a spus ca deocamdata se pune problema preluarii a opt victime din cea de-a doua explozie, insa va fi analizata starea tuturor celor zece raniti si apoi se va decide. Doctorul Raed Arafat a precizat ca un elicopter SMURD a plecat de la Targu Mures catre Sighetul Marmatiei, pentru a analiza starea victimelor inainte de a fi urcate la bordul avionului militar.

Pentru a scurta timpul transferului si a nu bloca toate ambulantele din Maramures s-a luat decizia ca echipajul SMURD sa plece de la Targu Mures.

ora 10.35 Potrivit lui Cornel Babut de la ISU Maramures, noua persoane au fost surprinse de o noua deflagratie produsa intr-un imobil in care functiona un club de noapte situat la subsolul cladirii din Sighetu Marmatiei, fiind vorba despre trei politisti, doi pompieri si patru persoane civile, intre care si un notar.

Cea de-a doua expliozie s-a produs intr-o incapere alaturata celei in care se faceau investigatiile declansate dupa prima explozie. La ora transmiterii acestei stiri, victimele celei de-a doua explozii sunt transportate la spitalul din Baia Mare.

Clubul este situat la subsolul blocului, iar deasupra acestuia este un cabinet de avocatura.

Primarul din Sighetu Marmatiei, Eugenia Godza, a declarat ca localul functioneaza de mult timp cu acte in regula si nu au fost probleme pana acum cu localul respectiv. Potrivit autoritatilor locale, la ora actuala gazul si curentul au fost oprite in cladirea unde au avut loc exploziile, astfel ca nu mai exista riscul producerii a inca unei deflagratii.

Victimele se adauga celor sase tinere ranite in prima explozie, care a avut loc in clubul Eufobia, de pe Strada Corneliu Coposu din Sighetu Marmatiei, in jurul orei 1:00 noaptea. Acestea din urma au ajuns, duminica, la ora 9.30, pe Aeroportul Otopeni din Bucuresti si de aici la spitalul de arsi din Capitala.

Doua dintre femei sunt in stare foarte grava: au arsuri de gradul 3 pe 60% din suprafata corpului. Celelalte patru au arsuri pe fata si gat.

Se pare ca explozia s-a produs in momentul in care trei cliente ale clubului si-au aprins o tigara in toaleta localului. Imediat dupa explozie toti tinerii au iesit panicati. Din fericire, deflagratia nu a fost urmată de un incendiu. Pompierii au stabilit ca gazele s-au acumulat in club de la un birou de avocatura situat deasupra localului. Clubul nu era racordat la reteaua de gaze naturale.

Articol recomandat de sport.ro
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Citește și...
Explozie cu repetitie la spitalul din Targu Jiu. Un cazan al centralei termice a sarit in aer
Explozie cu repetitie la spitalul din Targu Jiu. Un cazan al centralei termice a sarit in aer

La fel ca in ajunul Craciunului, duminica dimineata s-a auzit o bubuitura. Era nou, la fel ca celalalt care a cedat, iar vina este din nou a cosului de evacuare necuratat. Cateva geamuri s-au facut zob, iar spitalul a ramas fara apa si caldura.

Explozie la o fabrica de cauciucuri din Suceava, la un an dupa un incident similar
Explozie la o fabrica de cauciucuri din Suceava, la un an dupa un incident similar

Imagini terifiante, in judetul Suceava, la o fabrica de cauciucuri. Focul a declansat infernul in centrala termica, iar combustibilul depozitat acolo putea sa explodeze in orice secunda.

Explozie intr-un bar din Targoviste. Doua persoane au fost ranite
Explozie intr-un bar din Targoviste. Doua persoane au fost ranite

O explozie urmata de un incendiu s-a produs joi dimineata, intr-un bar din municipiul Targoviste. Doi barbati au fost raniti in urma acestui incident.

Recomandări
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante
A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante

De vineri, timp de 30 de zile politicienii sunt în campanie electorală. Autoritatea care supraveghează desfășurarea alegerilor le-a interzis să mai organizeze spectacole, bâlciuri, focuri de artificii ori să le ofere alegătorilor orice fel de cadouri.

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani
Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete cumparate de la americani.