Dosarul MAFIA LEMNULUI. Interceptarile realizate de DNA cu fostul ministru al Mediului, Attila Korodi

Korodi Attila

Fostul ministru Attila Korodi a fost interceptat si filat, la cererea DNA, in dosarul retrocedarii ilegale de paduri, dupa ce unii inculpati ar fi incercat prin intermediul sau sa ajunga la fostul secretar de stat Pasztor Sandor.

Surse judiciare, care redau informatii din documente ale Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) aflate la dosarul retrocedarii ilegale de paduri, in care sunt judecati, printre altii, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam si Tudor Chiuariu, au aratat, pentru MEDIAFAX, ca fostul ministru al Mediului Attila Korodi a fost interceptat telefonic si filat operativ de catre anchetatori in acest caz.

Potrivit surselor citate, din documentele DNA de la dosar rezulta ca procurorii au cerut unui judecator de drepturi si libertati de la instanta suprema, in septembrie 2014, "autorizarea, cu titlu provizoriu, pentru doua zile, a interceptarii si inregistrarii convorbirilor, comunicarilor si mesageriei vocale efectuate prin telefon, precum si localizarea prin mijloace tehnice a lui Janica Poenaru", inculpat in dosar.

Tot atunci ar fi fost autorizata supravegherea video, audio sau prin fotografiere, pe o durata de 48 de ore, in intervalul mentionat, a lui Attila Korodi.

Cateva zile mai tarziu, procurorii DNA au revenit si au cerut magistratilor inaltei Curti de Casatie si Justitie "autorizarea, timp de 16 zile, a interceptarilor, inregistrarilor si localizarii convorbirilor si a comunicarilor telefonice avute de Poenaru, Hrebenciuc, Matasel, Kadas, Octavian si Korodi, precum si supravegherea audio-video sau prin fotografiere a lui Poenaru si Korodi".

Citește și
Mafia Lemnului
MAFIA lemnului, lovita de DNA cu ajutorul "Romania, te iubesc". Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Potrivit acelorasi surse, interceptarea fostului ministru al Mediului s-a intins si pe parcursul lunii octombrie, fara a se face mentiuni despre aspecte din discutiile avute de Korodi.

Sursele citate au precizat ca interceptarea lui Attila Korodi ar fi fost justificata prin faptul ca acesta a fost apelat telefonic de unul dintre inculpatii din dosar, care a aflat miza afacerii legate de retrocedari de paduri si a incercat sa apeleze la cunostintele pe care le avea.

"In cadrul acestui din urma grup, format din Iacob Sorin Ioan, Kadas Iosif si Matasel Ioan, rolurile sunt impartite astfel: Iacob Sorin Ioan este specialist in terenuri forestiere si finantator al grupului, Matasel Ioan este specialist in terenuri agricole, iar Kadas Iosif are foarte multe conexiuni in lumea masonilor si printre cei mai importanti oameni politici din UDMR (Laszlo Borbely, Verestoy Attila, Kovacs Attila, Attila Korodi etc). Din dorinta de a nu pierde oportunitatea unui castig mare de bani, fiecare dintre membrii grupului a incercat sa-si aduca contributia, apeland de urgenta la toate cunostintele posibile", au aratat procurorii DNA in rechizitoriul din dosarul retrocedarii ilegale de paduri.

In acelasi document, anchetatorii redau si interceptarea unei discutii din 28 august 2014, intre Kadas si Korodi, precum si o serie de mesaje ulterioare discutiei:

"M: Alo?
Kadas (K): Cu respect, domnule ministru. KADAS sunt, de la Brasov. Acum sunt in Hanovra...
M: Buna ziua. Va rog...
K: As dori... am o rugaminte... Ati putea sa primiti doi prieteni... am eu o treaba si sa va spuna dumneavoastra...
M: Prea curand, nu... Luni.
K: Deci nu prea curand... A, deci si dumneavoastra sunteti plecat. Ok. Pai concediu placut in continuare si dumneavoastra...
M: Multumesc.
K: Cu respect! La revedere!
(...)
Buna dimineata. Domnule Ministru. Daca treceti prin Brasov va rog sa-mi spuneti ca sa ne intalnim pentru 3 minute. Kadas Joska
(...)
Sunt in Bucuresti deja
(...)
Multumesc. Eventual cand va veti intoarce? Pot spera?
(...)
In principiu miercuri
(...)
Multumesc. Pot sa va trimit un sms miercuri dimineata in jurul orei 9AM?
(...)
Da ".

Procurorii au mai aratat in documentul citat ca relevanta printre incercarile lui Kadas de a face tot posibilul pentru a inlesni intalnirea grupului cu Adam Craciunescu este discutia telefonica din 27 august 2014 cu Attila Kovacs, presedintele UDMR filiala Brasov

"Kadas (K): Alo? Alo?
Kovacs (A): Da.
K:Servus, domnule presedinte. si tu esti in concediu ?
A: Nu. Te rog...
K: JOSKA sunt. Fii atent un pic... Cum se numeste domnul acela care e din partea noastra numit la Ministerul Padurilor? Din partea UDMR-ului...
A: Cine?
K: ala care e la paduri...
A: Unde?
K:In Bucuresti, la minister. Secretar de stat.
A: A!... aaa... PASZTOR.
K: PASZTOR? si il cunosti pe tip?
A: Nu in mod deosebit.
K: Bine, ok...
A: Dar, na... De ce, vrei sa vorbesti ceva cu el?
K: Eu sunt in Hanovra, dar oamenii mei sunt acolo, in Bucuresti si ar fi vrut... KORODI ne-a recomandat pe cineva, dar ala e bolnav. L-am sunat acum pe KORODI, dar nu poate sa vorbeasca cu altcineva, ca e plecat acum si nu vrea sa vorbeasca cu PASZTOR. si ala e secretar de stat... si ma gandeam daca poti tu sa vorbesti cu el, sa-i primeasca pe oamenii mei. E vorba doar de o semnatura.
A: Pai pot sa vorbesc cu el. incerc sa-l sun, sa vad daca...
K:si ma suni inapoi daca?...
A: Da. Da.
K: Multumesc frumos, ATTILA. Hello, servus! Numai bine".

Sursele citate au precizat ca, la finalizarea acestei anchete, Attila Korodi are calitate de martor in caz si a fost audiat de procurorii anticoruptie, urmand sa fie citat si la instanta, pe parcursul procesului.

In dosarul retrocedarii ilegale de paduri au fost trimisi in judecata fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu si alte 13 persoane.

In cauza vor fi judecati Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau, judecatorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, seful Romsilva, Adam Craciunescu, judecatoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brasov, sotia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia si Iulian Durlan.

Parti civile in dosar sunt statul roman, prin Ministerul Finantelor, si persoana fizica Alina Suciu.

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu sunt acuzati de constituirea unui grup infractional prin care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor.

Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani. Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

Korodi reafirma ca nu a fost contactat pentru vreo interventie in dosarul retrocedarii de paduri

Fostul ministru al Mediului Attila Korodi a declarat, pentru MEDIAFAX, ca stia ca a fost interceptat in dosarul retrocedarii ilegale de paduri si ca a dat o declaratie in noiembrie anul trecut, la DNA Brasov, reafirmand ca nu a fost contactat de nimeni pentru vreo interventie.

Attila Korodi a fost contactat de unul dintre inculpatii din dosarul retrocedarii ilegale de paduri, Iosif Kadas, care dorea sa discute, intr-o intalnire, cu fostul ministru si care a vorbit ulterior si cu Attila Kovacs, presedintele UDMR Brasov, pentru a-l ajuta sa ajunga la fostul secretar de stat Pasztor Sandor din Departamentul pentru Ape si Paduri, reiese din interceptari depuse de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) la dosarul trimis instantei de judecata.

Contactat de MEDIAFAX, Korodi a spus ca stia ca a fost interceptat, ca a dat in noiembrie 2014 o declaratie la DNA Brasov in legatura cu respectivele discutii si a clarificat lucrurile.

Korodi a reafirmat ca nu a fost contactat de niciunul din inculpatii din dosar pentru a interveni la Romsilva sau pentru a-i pune in legatura cu Pasztor Sandor. Totodata, el a aratat ca este in relatii bune cu Attila Kovacs, dar nu a discutat niciodata cu acesta despre Kadas.

De altfel, fostul ministru al Mediului a declarat si in octombrie anul trecut, cand numele sau a aparut in dosarul retrocedarilor, tot in contextul in care se arata ca ar fi fost contactat de Iosif Kadas, Sorin Ioan Iacob si Ioan Matasel pentru a interveni la directorul Romsilva, Adam Craciunescu, ca nu il cunoaste decat pe Kadas, in calitate de chimist, si ca acesta a insistat toata vara sa il vada, pentru a discuta despre o cercetare pe solutii chimice.

"Probabil ca au fost discutii si strategii intre acesti oameni. Sunt oameni pe care eu nu-i cunosc, in afara de acest domn Kadas (Iosif Kadas, n.r.) care este chimist. A insistat toata vara sa discutam despre o cercetare a sa, ceva cu solutii chimice, si ne-am intalnit doua minute la Brasov in aceasta toamna, cand eram in drum spre Miercurea Ciuc", spunea Korodi in octombrie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
DNA cere aviz pentru arestarea deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam in dosarul MAFIA LEMNULUI
DNA cere aviz pentru arestarea deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam in dosarul MAFIA LEMNULUI

Directia Nationala Anticoruptie cere aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea lui Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri.

MAFIA lemnului, lovita de DNA cu ajutorul
MAFIA lemnului, lovita de DNA cu ajutorul "Romania, te iubesc". Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal

Anchetatorii vorbesc despre 90 de mii de hectare de padure din judetele Bacau si Suceava pe care pretinsi urmasi ai unor familii ce au detinut candva mari proprietati le-au revendicat.

Marturiile unui padurar despre MAFIA lemnului din Romania. Cat era spaga pe care o dadea anual
Marturiile unui padurar despre MAFIA lemnului din Romania. Cat era spaga pe care o dadea anual

Angajatii platesc sefilor cotizatii, iar spaga merge mai departe la directori.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.