Detaliul îngrijorător descoperit de salvamontiști după avalanșa din Călimani


Ultimul update: Miercuri 06 Februarie 2019 08:13
Data publicarii: Marti 05 Februarie 2019 18:42
Categorie: Stiri actuale

Ancheta în cazul avalanşei din Munţii Călimani, în urma căreia un bărbat a murit, a fost preluată de poliţie.

Autorităţile au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă şi încearcă să afle cine este vinovat pentru cumplitul accident.

Salvamontiştii spun că între momentul în care s-a pornit avalanşa şi cel la care a venit apelul de urgenţă, au trecut mai multe ore, iar asta i-a contrariat.

"Cei trei bărbaţi care au fost surpinsi de avalanşa în munţii Călimani au intrat cu snowmobilele într-o zonă unde este rezervaţie naturală şi nu ar fi avut ce să caute acolo", a anunţat, marţi, poliţia.

Fapta lor este considerată contravenţie şi, potrivit legii, se sancţionează cu amendă între 5.000 şi 10.000 de lei.

În plus, pentru că - în urma incidentului - un bărbat de 45 de ani şi-a pierdut viaţa, acoperit de valul de zăpadă - a fost deschis un dosar penal.

Ionuţ Eupreanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava: "S-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă."

Ancheta pornită de poliţie este abia la început. Deocamdată nu se ştie ce a declanşat avalanşa şi dacă vina pentru nenorocire le aparţine celor trei bărbaţi.

Verificări se fac şi pentru că salvamontiştii afirma că supravieţuitorii valului de zăpadă au anunţat târziu accidentul la 112.

Voicu Raia, şef Salvamont Suceava: "Avalanşa s-a declanşat pe timp de zi, deci presupunem că pe la ora 5, 4 jumate - 5, în schimb anunţul la 112 a fost făcut la 21.30. A fost semnal la telefon acolo şi puteau să anunţe."

Cei trei bărbaţi - surprinşi de avalanşa - aveau snowmobile cu motoare puternice. Obişnuiau să meargă, deseori, în zone greu accesibile cu multă zăpadă şi obstacole grele - la fel cum este şi locul unde a avut loc accidentul. Cunoşteau riscurile dar ignorau orice pericol.

Fekete Ors, şef Salvamont Harghita: "Extrem înseamnă să nu te duci pe drum, să nu te duci pe o pârtie bătută, să te duci în pădure, să te duci în zăpadă mare unde nu sunt urme, unde nu se duce nimeni. Pur şi simplu te duci în pădurea deasă, panta, prăpastie, unde apuci. Este foarte periculos Sportul extrem pe care îl practicau."

Deşi foarte periculos, acest sport extrem - denumit snowcross - are tot mai mulţi adepţi în România. Cei care îl practică sunt - în principal - oameni cu bani - care îşi permit să investească zeci de mii de euro în snowmobile puternice - greu de prins din urmă de cele ale rangerilor care păzesc rezervaţiile.

Basarab Bîrlădeanu, șef Parc Național Călimani: "Vin în zile pe care noi nu le ştim, vă daţi seama că n-o să ne anunţe vedeţi că venim să facem sport extrem în zona munţilor călimani, cunoscându-se faptul că este interzis"

Voicu Raia, șef Salvamont Suceava: "Rangerii au schi de tură şi nu sunt la nivelul ca să poată controla un snowmobil în condiţii extreme, pe când ceilalţi sunt profesionişti şi ei intră pe oriunde, nu intră pe traseu turistic, practic ei intră pe unde vor"

În România, este interzis accesul cu mijloace motorizate în rezervaţiile naturale dar şi în păduri fără acordul proprietarului.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cum s-a petrecut avalanșa din Călimani. Victima, târâtă 200 de metri de zăpadă
Trei turiști surprinși de avalanșă în Munții Călimani. Unul a murit, iar altul este rănit
VIDEO PROTVPLUS.RO