Decizie a CCR privind femeile condamnate care sunt gravide sau au copil mai mic de un an

Ultima actualizare: 24-09-2019 18:07
Judecătorii Curții Constituționale
Pro TV

CCR a decis că prevederea din Codul de procedură penală conform căreia executarea unei pedepse cu închisoarea poate fi amânată dacă o femeie condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an este neconstituţională.

Curtea Constituțională arată că prevederea respectivă "exclude bărbatul condamnat care are un copil mai mic de un an de la posibilitatea amânării executării pedepsei".

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Plenul Curţii Constituţionale a dezbătut, marţi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.589 alin.(1) lit.b) fraza întâi teza a doua din Codul de procedură penală, având următorul cuprins: „(1) Executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi amânată în următoarele cazuri: [...] b) când o condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an. [...]”.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art.589 alin.(1) lit.b) fraza întâi teza a doua din Codul de procedură penală, care exclude bărbatul condamnat care are un copil mai mic de un an de la posibilitatea amânării executării pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă este neconstituţională", se arată într-un comunicat al CCR, informează News.ro.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, adică Judecătoriei Sfântu Gheorghe.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO