Cum să conduci în siguranță pe timp de iarnă. Recomandările polițiștilor pentru șoferi

Ultima actualizare: 08-01-2021 21:15
Soferi iarna
Shutterstock

Iarna a întârziat să își facă apariția anul acesta, însă meteorologii avertizează că în perioada următoare vremea începe să se răcească și au emis un cod galben de ninsori care vizează mai multe județe din țară.

În aceste condiții, polițiștii le recomandă șoferilor să circule cu prudență, să adapteze viteza la condițiile de mers și săcurețe geamurile și onglinzile mașinii înainte de a pleca la drum.

Polițiștii le recomandă șoferilor:

- să circule cu prudență;
- să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere, respective carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei;
- să nu depăşească autovehicule oprite în coloană la semafor;
- să nu oprească ori să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;
- să asigure o bună vizibilitate curățând parbrizul, luneta şi geamurile laterale, și să verifice că sistemul de climatizare şi dezaburire funcționează corespunzător;
- să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă;
- să își păstreze calmul în trafic;
- să respecte semnalele poliţiştilor rutieri;
-să nu oprească în stațiile mijloacelor de transport în comun.

De asemenea, polițiștii amintesc că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

„În cazul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, există obligația echipării cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune ori montării pe aceste roți a lanțurilor/echipamentelor antiderapante certificate”, precizează Poliția Capitalei într-un comunicat.

În același timp, pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile semnalizate și marcate corespunzător, la culoarea verde a semaforului electric, şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către conducătorii auto.

„Totodată, pietonilor care se deplasează pe timpul nopții, le recomandăm să sporească atenția și să poarte un echipament deschis la culoare ori să aibă aplicate accesorii fluorescent-reflectorizante pentru a fi mai ușor vizibili”, mai precizează polițiștii.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO