Cum a furat un frizer din Craiova criptomonede de 620.000 de dolari de la o firmă din Insulele Cayman

Dată publicare: 10-03-2021 21:49
Dată actualizare: 10-03-2021 21:58


Cum a furat un frizer din Craiova criptomonede de 620.000 de dolari de la o firmă din Insulele Cayman

Un frizer din Craiova reținut de DIICOT Iași pentru furtul unor criptomonede în valoare de 620.000 de dolari de la o firmă din Insula Cayman a fost eliberat de judecători și va fi cercetat sub control judiciar.

Curtea de Apel Iași a respins propunerea de arestare a bărbatului de 38 de ani făcută de DIICOT pentru săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică și spălarea banilor, scrie Ziarul de Iași.

Individul este acuzat de procurori că ar fi furat în ianuarie, în doar câteva zile, criptomonede în valoare de 620.000 de dolari de la o companie din Insulele Cayman, al șaptelea operator de criptomonede la nivel mondial.

Suspectul va rămâne totuși sub control judiciar preventiv pentru o perioadă de 60 de zile, trebuind să se prezinte la organul de poliție însărcinat cu supravegherea sa și interzicându-i-se să ia legătura cu alte persoane implicate în dosar, să tranzacționeze monede virtuale, să participe la manifestări sportive, culturale sau alte adunări public și să dețină arme.

 

A furat întreaga sumă în doar 4 zile

 

Bărbatul reținut de polițiștii de la Criminalitate Organziată și DIICOT este proprietarul unei frizerii din Craiova și un împătimit al investițiilor în monede virtuale.

Anchetatorii moldoveni l-au ridicat pe suspect din Craiova și l-au dus la Iași, oraș în care bărbatul obișnuia să vină destul de des.

“În urma investigaţiilor efectuate până în prezent, a reieşit că, în perioada 28 – 31 ianuarie, o societate comercială din Insulele Cayman ar fi fost victima unei infracţiuni de fraudă informatică, realizată prin accesarea fără drept a unui sistem informatic, adică o platformă prin intermediul căruia se controlează conturile de criptomonede. Accesarea s-ar fi realizat ca urmare a deţinerii fără drept, de către persoana bănuită de comiterea faptelor, a codului API, care permite accesul total în sistemul informatic respectiv", au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

 

A retras sume de până în 10.000 de lei, pentru a nu fi depistat

 

Bărbatul a retras apoi sume mici de bani de la diferite bănci, unde a dirijat banii.

“Fondurile ar fi fost transferate succesiv în mai multe adrese şi portofele virtuale de criptomonede, în vederea ascunderii identităţii persoanei din spatele atacului, fiind astfel sustrase criptomonede în valoare totală de 620.000 de dolari. Ulterior, criptomonedele ar fi fost virate către mai multe adrese virtuale şi direcţionate către diferiţi comercianţi de monede virtuale în vederea valorificării. De asemenea, pentru a-şi ascunde activitatea infracţională, persoana bănuită ar fi retras sumele de bani prin efectuarea mai multor operaţiuni, cu sume mai mici de 10.000 de lei, pentru a nu fi nevoit să prezinte un act de identitate", au detaliat anchetatorii.

În urma celor două percheziţii realizate de către poliţişti la Craiova, oamenii legii au ridicat şapte telefoane mobile, trei laptopuri, cinci stick-uri şi două portofele electronice.

De asemenea, a fost confiscată suma de 10.800 lei și a fost recuperată suma de 40.000 lei, aflată în contul unuia dintre exchangerii de bitcoin.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO