Coronavirus în Constanța: ortodocșii țin slujbele în afara bisericilor, musulmanii le suspendă de tot

Ultima actualizare: 12-03-2020 14:23
Ortodocșii din Constanța vor participa la slujbe în afara bisericilor

Creștinii ortodocși din Constanța vor participa la slujbe în afara bisericilor, pentru a evita astfel aglomerația din spații închise, în timp ce musulmanii au decis să le suspende de tot, pe perioada coronavirusului.

Arhiepiscopul Teodosie va săvârşi Sfânta Liturghie de duminică, 15 martie, în exteriorul Catedralei ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din Constanţa, pentru a preveni şi limita posibilitatea răspândirii virusului CVID-19 în rândul enoriaşilor, informează ofiţerul de presă al arhiepiscopiei, Eugen Tănăsescu.

Arhiepiscopul Teodosie a transmis recomandări către toate parohiile şi mănăstirile din cadrul eparhiei în sensul oficierii slujbelor religioase în exteriorul lăcaşelor de cult, asemenea celor săvârşite cu prilejul hramurilor, ca măsură de prevenţie în contextul actualei situaţii epidemiologice.

”Urmare a noilor măsuri privind limitarea accesului publicului în spaţii închise la 100 de persoane, Arhiepiscopia Tomisului a decis ca în parohiile unde se estimează că prezenţa la slujbe va depăşi acest număr, slujba să se oficieze în afara lăcaşului de cult, aşa cum se obişnuieşte la hramuri.

De asemenea, urmare a noilor măsuri luate de către autorităţi privind limitarea răspândirii coronavirusului COVID-19, se suspendă săvârşirea Tainei Sfântului Maslu din zilele de joi, pentru copii şi bătrâni din aşezămintele sociale, până la posibilitatea reluării”, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Ce spune Muftiul Iusuf Muurat

La rândul lor, musulmanii au anunțat suspendarea temporară a slujbelor.

”Muftiatul Cultului Musulman din România a transmis tuturor imamilor decizia de suspendare temporară, începând cu data de 13 martie, a rugăciunii rituale din ziua de vineri, organizată în geamii, ca urmare a extinderii rapide a virusului COVID-19”, informează un comunicat de presă semnat de Muftiul Muurat Iusuf.

”În urma extinderii rapide a COVID-19 pe teritoriul României, am luat hotărârea ca, începând cu data de 13 martie a.c, să se suspende temporar desfăşurarea rugăciunii specifice zilei de vineri în toate lăcaşurile de cult din ţara noastră, din dorinţa de a preveni transmiterea virusului în rândul enoriaşilor, mulţi dintre aceştia fiind persoane de vârsta a treia.

De asemenea, venim în sprijinul autorităţilor centrale şi locale făcând apel încă o dată la credincioşii musulmani să respecte şi să se conformeze măsurilor de carantină, până când situaţia epidemiologică va reveni la normal”, se arată în comunicatul transmis de Muftiul Muurat Iusuf.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO