COD PORTOCALIU de inundatii in Vestul tarii. 73 de localitati au fost lovite crunt de viituri

Ultima actualizare: 18-06-2016 07:15

Ploile si inundatiile din ultimele zile au lasat in urma pagube majore. In cele 73 de localitati afectate din toata tara, prin gradini, curti sau pe drumuri, peste 1.500 de pompieri ii ajuta pe oamenii loviti de viituri.

Raurile raman din pacate umflate mai ales in vest, unde pana joi sunt coduri de inundatii.

O viitura puternica s-a produs miercuri dupa-amiaza pe raul Susita, la marginea municipiului Targu Jiu. A plouat abundent la munte si dintr-odata debitul raului a crescut de cateva ori si i-a suprins pe muncitorii care lucrau la amenajarea centurii ocolitoare a orasului.

Sef de santier: "de-abia am salvat oamenii, utilajele."

O rupere de nori a adus de pe versanti aluviuni direct pe drumul national 1, la iesirea din Sinaia. Circulatia a fost blocata pana cand muncitorii au curatat soseaua.

In Denta si Gataia, in judetul Timis, toti ochii sunt atintiti asupra raului Barzava aflat sub cod rosu de inundatii. Nivelul apei a crescut enorm, iar oamenii traiesc cu teama ca apa se va revarsa. 3.000 de saci cu nisip au fost folositi pentru consolidarea digurilor, acolo unde exista risc de depasire a cotelor. Saci cu nisip au fost impartiti oamenilor inclusiv pentru gradini - unde apa s-a infiltrat deja. Loviti greu de inundatii in 2005, localnicii se gandesc cu groaza ca apa ar putea sa le distruga din nou tot ce au recladit.

Bogdan Mutu, purtator de cuvant ISU Timis: "Sunt pregatite peste 400 de spatii de cazare in situatia in care se va impune evacuarea populatiei."

In Bihor, trei muncitori au fost in pericol de inec, dupa ce o viitura i-a surprins in apropierea unui baraj pe Crisul Negru. Lucrau pe o insula care a fost subit inconjurata de ape. Doua echipaje de pompieri cu barci pneumatice cu motor au reusit sa-i aduca pe cei trei barbati in siguranta la mal.

Dupa un potop centrul orasului Tulcea a fost acoperit de ape. Masinile au fost luate de curentii puternici si lovite una de alta.

Hidrologii mentin pana joi cod portocaliu de inundatii pe raurile Timis si Barzava, in judetele Caras-Severin si Timis, si cod galben pe cele mai multe rauri din vestul si din sud-estul tarii.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO